Като правило, мозъците на по-възрастните хора трябва да работят по-усилено за да свършат същите задачи като мозъците на по-младите хора. Но наскоро проведено изследване за първи път показа връзката между физическата форма, по-добрата мозъчна функция и мозъчното активиране, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Изследването се е фокусирало върху възрастни мъже в Япония и е показало, че мозъците на тези мъже, които са били в добра физическа форма, са имали успешно функциониране като мозъците на много по-млади мъже.

Резултатите се основават на анализа на данните, които показват как моделите на мозъчната активация се променят с възрастта.

Така например, при стандартни тестове за паметта младите мъже използват основно лявата част на префронталния кортекс за да изпълнят задача, свързана с краткосрочната памет.

И това е интересно: ​Как да постигнем тяло на „ангел“? - четете още полезни новини на zdrave.to


За разлика от тях, възрастните мъже използват както лявото така и дясното полукълбо на мозъка за да извършата същата задача.

Причината за това е, че мозъкът с напредването на възрастта не работи толкова добре колкото преди, и за това се нуждае от повече от собствените си ресурси за да успее да изпълни същата задача.

Изследването е показало, че тези възрастни мъже, които са били в добра физическа форма, са използвали лявата част от мозъците си повече, точно както по-младите мъже.

Очакванията са, че резултатите ще се потвърдят и при подобно изследване и при жените, което предстои да бъде проведено.