Няма човек, който да не го обича. Дори си има и специален ден! Шоколадът е вкусен, питателен и е подходящ за всеки повод. А знаете ли всичко за него? Вижте сами:

1. Има многобройни празници на шоколада всяка година

Поради любовта си към шоколада, хората намират много причини, за да се почерпват с него. Например 7 юли е ден на шоколада - в чест на деня, в който шоколадът за пръв път е докаран в Европа – през 1550 г., макар че редица източници твърдят, че може да е бил тук още през 1504 г., благодарение на Кристофър Колумб.

Официалният ден или не, знаем, че шоколадът за първи път пристига в Европа през 16 век. Има и Национален ден на млечния шоколад - 28 юли, Международен ден на шоколада - 13 септември и, разбира се, Национален ден на сладко-горчивият шоколад с бадеми - на 7 ноември.

2. Шоколадът, всъщност, е вегетариански

Млечният и тъмният шоколад идват от какаовите зърна, които растат на какаовото дърво (Theobroma cacao). Това прави най-важната част от сладкото удоволствие с растителен продукт.

3. Белият шоколад не е шоколад

Тъй като не съдържа какао или шоколадова течност, белият шоколад не е шоколад в тесния смисъл на думата. Но съдържа части от какаовите зърна - основно какаово масло.

4. Какаовите зърна произхождат от Мексико, Централна и Южна Америка

Смята се, че жителите на тези райони за първи път са започнали да отглеждат какао още през 1250 г. пр.н.е., а може би и по-рано.

5. Горещият шоколад е първи опит за обработката му

Какаото се е варило в мексиканската и ацтекската култура, въпреки че резултатът няма нищо общо с днешния горещ шоколад - тогава е обикновена горчива смес, която се използва по церемониални поводи, като сватби.

6. Мария Антоанета е обичала горещ шоколад (в модерната му версия)

Мария не само е обичала торти, но и шоколад, а в двореца във Версай често се е предлагал горещ шоколад. Тя харесва не само вкусът, но смята, че напитката е афродизиак.

7. Какаото преди е ползвано като валута

Ацтеките толкова са харесвали и почитали какаовите зърна, че са ги ползвали като разменна валута.


 

8. Испанските монаси са помогнали за разпространението му

След като какаото и шоколадът идват в Европа, пътуващите испански монаси го носят по различни манастири и го разпространяват навсякъде по континента.

9. Британски сладкари измислят твърдия шоколад

Магазинът The Fry and Sons въвеждат за пръв път това, което се нарича „ядлив шоколад“ през 1847 г. Те комбинират каково масло, захар и шоколадов ликьор.

10. Какао и шоко е едно и също

Думите са различни, но всичко идва от едно и също зърно.

И това е интересно: Елиминационната диета – защо е добра за всеки - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

11. Наполеон е обичал шоколад

Френският лидер е искал да има вино и шоколад, дори и по време на военни кампании.

12. Шоколадът за готвене не е само за готвене

Д-р Джеймс Бейкър и Джон Ханън основават шоколадовата си компания, по-късно наречена "Уолтър Бейкър Шоколад", през 1765 г. От там идва и термина "Шоколад на Бейкър" (бел. Ред – на английски е Baker's Chocolate, а baker е пекар).

13. Млечният шоколад е създаден в Швейцария

Даниел Петър създава вкусното изкушение през 1875 г. - след осем години опит да направи рецептата. Кондензираното мляко той превръща в основна съставка.

14. Направата на шоколад е сложна работа

Въпреки царския си произход и почитания статус, какаовите зърна не се превръщат магически в шоколад. Нужни са около 400 бобчета, за да се направи един килограм хубав шоколад.


 

15. Първият шоколадов бар е направен в Англия

Още през 1842 г. Cadbury прави първия шоколадов бар. Компанията все още съществува и е може би най-известната със своите продукти, посветени на Великден.

16. Милтън Хърши е бил крал на бонбоните

Той е познат с шоколадовата си фабрика Hershey, но реално започва кариерата си с бонбони. Първата си компания The Lancaster Caramel Company основава, когато е на 30 години.

17. Най-много какао се отглежда в Африка

Въпреки нейните корени в Амазония, повечето какао - почти 70% от световното производство - идват от Африка. Кот д'Ивоар е най-големият производител - дава около 30% от световната продукция.

18. Какаовите дървета могат да живеят 200 години

Това може да звучи впечатляващо, но тропическите дървета дават жизнеспособни какаови зърна само в 25 години от живота си.

19. Има два вида какао

Повечето модерни шоколади се правят със зърна форастеро, които са по-лесни за отглеждане, въпреки че се смята, че от Криоло шоколадът е по-вкусен.

20. Шоколадът има специална точка на топене

Шоколадът е единственият ядлив продукт, който може да се разтопи на около 34 градуса, точно под температурата на човешкото тяло. Ето защо той се топи толкова лесно на езика. 

Източник: Profit.bg.