Прецизна „химическа операция“ е била извършена за първи път в света върху човешки ембриони, за да се премахне наследствена болест, съобщиха китайски изследователи пред Би Би Си (BBC), цитирана от vesti.bg.

Екипът от университета Сун Ят-сен използвал техника, наречена базисно редактиране, за да коригира една единствена грешка в трите милиарда „букви“ на човешкия генетичен код. Те

поправили ДНК на лабораторно създадени ембриони, за да отстранят болестта бета таласемия.

Според учените от екипа този подход един ден може да лекува редица наследствени заболявания.

Базисното редактиране променя основните градивни елементи на ДНК: четирите бази – аденин, цитозин, гуанин и тимин. Те са общоизвестни с техните букви А, Ц, Г и Т. Всички инструкции за изграждането и управлението на човешкото тяло са кодирани в комбинации от тези четири бази.

Виж още - Селектират ембрионите при ин витро по нов метод - Чети в www.zdrave.to.

Потенциално животозастрашаващото нарушение на кръвта бета таласемия се причинява от промяна на една единствена база в генетичния код – известна като точкова мутация*. Екипът в Китай е редактирал мутацията.

Учените сканирали ДНК за грешката, след което превърнали Г в А, за да поправят грешката.

Един от изследователите Джуджу Хуанг заявява пред Би Би Си: „Ние сме първите, които демонстрирахме как могат да се лекуват генетични заболявания в човешките ембриони чрез система за базисно редактиране“.

Той е категоричен, че изследването им открива нови пътища за лечение на пациенти и за предотвратяване на възможността бебета да се раждат с бета таласемия и „дори други наследствени заболявания“.

Генетична революция

Базисното редактиране е аванс на форма за редактиране на гени, известна като „Криспър“ (CRISPR), която вече направи революция в науката. „Криспър“ „реже“ ДНК. Когато тялото се опитва да поправи това, то деактивира набор от инструкции, наречени ген. Това е и възможност за вмъкване на нова генетична информация.

Базисното редактиране работи върху самите бази на ДНК (А, Ц, Г и Т), за да превърне една база в друга. Проф. Дейвид Лиу, който е пионер на базисното редактиране в Харвардския университет, описва подхода като „химическа операция“. Той споделя, че тази техника е по-ефективна и има по-малко нежелани странични ефекти от „Криспър“.

Изследователската група в университета Сун Ят-сен окупира медийните заглавия още преди време, когато стана първия екип от учени, използвал метода „Криспър“ върху човешки ембриони.