Предишни изследвания показаха, че псориазисът увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Ново проучване се е опитало да разбере защо се случва това.

Псориазисът е често срещано възпаление на кожата, което засяга приблизително 2,2% от хората в Съединените щати. От десетилетия се знае, че псориазисът увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Въпреки това точната природа на тази връзка е неясна. В последно време изследователи от Кралския колеж в Лондон в Обединеното кралство подготвили поредица от експерименти, за да получат впечатление за връзката между псориазиса и диабета, пише на сайта medicalnewstoday.com.

US-учени откриха как естествено ще борим диабета и затлъстяването 

Водещата авторка на изследването - Елизабет Евънс, представила своите заключения на скорошна годишна конференция на Дружеството по ендокринология в Глазгоу. Псориазисът е най-честата автоимунна болест в САЩ. В момента лекарствата могат да отговорят на симптомите, но тъй като няма излекуване, лечението продължава през целия живот на човек. При хора с псориазис клетките на кожата се сменят прекалено бързо. Обикновено отнема 3-4 седмици, за да се развият клетките в по-дълбоките слоеве на кожата. Докато се развиват, те бавно се издигат на повърхността. Псориазисът води до това незрелите клетки на кожата да достигнат повърхността за по-малко от 1 седмица, след което те умират и отслабват. Това води до появата на червени, сърбящи обриви по кожата.

Екипът на Кралския колеж изучавал проби от човешка и животинска кожа, търсейки молекулярни промени, свързани с псориазиса, които могат да предизвикат диабет. Използвали експериментален модел на псориазис, създаден чрез прилагане на имиквимод - модификатор на имунната реакция върху миша и човешка кожа.

Какво открили изследователите четете в най-полезния сайт Zdrave.to.