Анвар Нянза паднал от високо, когато бил на 11 месеца. Бебето по някакъв начин успяло да се промуши през прозореца на апартамента си, който се намирал на 12 метра височина и тупнало направо върху плочките.

Уникална операция в УСБАЛО по онкология даде шанс за живот на пациент с рак на дебелото черво

Лекарите твърдели, че шансът да оживее е едва 1%. Дори изключили животоподдържащата апаратура, прикрепена към телцето му. Бойното бебенце, обаче, доказало, че може да се пребори и започнало да се връща към живота. 

По време на инцидента в апартамента с малкия Анвар била леля му. Тя отишла да му приготвя обяда и изобретателният малчуган се качил на стол, промушил се през прозореца и паднал. При падането детето претърпяло тежко нараняване на мозъка, гръбначния стълб и врата. Имало и множествени фрактури, включително на ребрата и лявата ръка. 

В болницата последвали опити за спасяването на детето и накрая лекарите решили, че то не може да диша самостоятелно без апаратурата и смъртта наближава. Лекарите казали на родителите си, че трябва да се сбогуват с рожбата си, преди да изключат животоподдържащата техника."Отидох при своя син да го целуна за сбогом. Не можех да понеса да гледам всичките тези тръбички, които излизаха от телцето му. Беше нещо ужасно и просто не мога да опиша какво чувствах в този момент", описва този потресаващ момент майката на детенцето. 

Лекарите изключили апаратурата и се оттеглили, за да могат родителите да останат насаме с мъката и умиращото бебенце. Но се случило чудо! 
Анвар започнал да диша и без помощта на апаратите. А след няколко седмици дори стъпил на крака. Според лекарите ще има тежки увреждания, но би могъл да се възстанови донякъде с правилна физиотерапия. Те признават, че за първи път се сблъскват с подобен случай и са удивени от жаждата за живот на момченцето. 

Превод БЛИЦ