Едва 1200 българи с хепатит С се лекуват на година, а трябва да са 5000, за да се спре разпространението на хепатит С в България. Повечето заразени не знаят, че носят вируса на хепатит С и не търсят терапия.

Това стана ясно на пресконференция по повод Световния ден на хепатита в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и три години след въвеждането на безинтерфероновата терапия за лечение на хепатит С в България. 

Безинтерфероновата терапия за хепатит С се заплаща напълно от НЗОК от 2016 г. Тогава приоритетно се лекуват 901 пациенти с тежка фиброза на черния дроб и други животозастрашаващи заболявания. През 2017 достъп до лечение вече имат всички заразени с хепатит С. В този период през терапия минават 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани напълно.

През 2018 г. лекуваните са 1200. От всички лекувани само 22 души не са отговорили на терапията и подлежат на повторно лечение. Те са по-малко от 1%. Добрата новина е, че от 15 май 2019 г. НЗОК реимбурсира още един пангенотипен медикамент, специално за неотговорилите на другите терапии пациенти.

“Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават около 1200”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология  проф. Красимир Антонов и водещ хепатолог в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Интервюто с проф. Антонов, четете в zdrave.to