Учените са открили при прилепи, които от няколко години са лежали в хладилни камери в Камбоджа и Япония, коронавирус, тясно свързан с SARS-CoV-2, който е причинил новата инфекция от COVID-19, информира списание Nature.

Съобщава се, че откритите вируси са първите "роднини" на SARS-CoV-2, открити извън Китай.

Вирусът в Камбоджа е открит при два прилепа, заловени през 2010 г. Геномът на вируса все още не е секвениран, така че е твърде рано да се правят заключения относно важността на това откритие, се казва в списанието.

В същото време експертите заявяват, че ако се установи, че откритият вирус е тясно свързан (повече от 97%) с коронавируса, причинил пандемията, или е негов предшественик, това може да предостави важна информация за способите за предаване на SARS-CoV-2 от прилепите към хора и за произхода на COVID-19.

Ако откритият вирус не е толкова тясно свързан, както в случая на открития вирус в прилеп, уловен през 2013 г. в Япония (геномът съвпада с 81%), въпреки че няма да предостави информация за произхода на вируса, ще помогне да се научи повече за разнообразието на тези семейства вируси.

„Независимо от това, което е открил екипът в Камбоджа, и двете открития са впечатляващи, защото потвърждават, че вирусите, тясно свързани с SARS-CoV-2. Те са относително често срещани при прилепи, открити извън Китай. "- цитира списанието биолога от Виетнам Алис Латин.