Нов експеримент на учени от Университета “Отаго” опровергават наложилото се мнение, че продължителното заседяване е вредно за здравето. Мнението, че човек, който води заседнал начин на живот, бързо покачва килограми и по този начин повишава риска от сърдечносъдови заболявания, се оказало силно преувеличено.

Така твърдят авторите на новото мащабно изследване от университета в Нова Зеландия. В хода на своя експеримент те провели мета-анализ на 23 мини-изследвания. Получените резултати позволили да се изчисли скоростта на покачване на килограми при хора, водещи заседнал начин на живот. Оказало се, че покачването на теглото не е толкова значително, че да се говори за развитие на затлъстяване. А още повече - за неговото влияние върху развитието на сърдечносъдови заболявания.

Всеки час заседяване в продължение на 5 години увеличава обиколката на талията само с 0,02 мм. Което означава, че вредата от продължителното заседяване практически не се отразява  съществено на повишаването на теглото. Много по-голяма вреда според авторите нанася неправилното хранене и вредната мазна храна. Но независимо от получените резултати от изследванията, авторите предупреждават: “Ние успяхме да открием само несъществена и непоследователна връзка между индекса на масата на тялото на човека и неговото постоянно седене пред компютъра или телевизора - обяснява водещият автор на изследването д-р Мередит Педи от Департамента по въпросите на хранене на човека в Университета “Отаго”. - За по-пълно изясняване на картината се изискват допълнителни изследвания и анализи.“

Какво още е установило проучването за заседналия начин на живот, четете в zdrave.to