Близо 10 на сто от приетите в болница пациенти с остър инфаркт в крайна сметка не оживяват, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи.

Според тях общият брой на хоспитализираните с остър инфаркт за първите 6 месеца на годината е 5889 души.

През април, май и юни в болница с диагноза остър инфаркт на миокарда са приети 2874 души. Те са със 141 по-малко от постъпилите в болница през януари, февруари и март, сочат данните на института.

Витамин Е спасява сърцето след инфаркт

Оказва се, че през първото тримесечие на годината в интензивните структури на лечебните заведения са приети около една трета от общия брой на хоспитализираните с инфаркт пациенти. Най-често инфаркт получават мъже и жени над 55 г.

Приетите в болница мъже над 55 г. са 1526 души, а жените са 873. Много са и младите хора с тази диагноза.

Мъжете, получили инфаркт, преди да навършат 35 г., са 16. Най-много от хоспитализираните пациенти през първото тримесечие на годината са с инфаркт на миокарда на долната стена – 1251.

7 евтини храни, които предпазват от инфаркт

От тях мъжете са 865. През второто тримесечие на годината приетите в болница с диагноза инфаркт намаляват, като мъжете са 1445, а жените са 833.

Рискови фактори за инфаркт на миокарда на предната стена са възраст, психоемоционален стрес, артериална хипертония (повишаване на артериалното кръвно налягане), захарен диабет, затлъстяване и наднормено тегло, както и продължително тютюнопушене, над 10 цигари на ден повече от 20 г.

Клиничната картина на този инфаркт е силна и продължителна пристъпна стенокардна болка в областта на гръдната кост, продължаваща повече от 15 минути.