24-годишна жена, пациент на УМБАЛ „Свети Георги”, загуби битката с живота на 26 октомври и стана донор на органи, като така даде шанс за втори живот на 26-годишна жена и бебе – след трансплантация на черен дроб, и на още две жени – на 39 и 25 години, на които бяха трансплантирани бъбреци. 

След т.нар. сплит трансплантация на черен дроб  във ВМА – София и МБАЛ „Лозенец” реципиентите – жена на 24 години и бебе, получиха нов черен дроб. „Способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”, съобщи проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Две бъбречни трансплантации са извършени на жени на 39 и на 25 години в МБАЛ „Лозенец“. 

Жената, която стана донор, е била със спонтанно възникнал кръвоизлив в мозъка, довел до необратимо състояние – мозъчна смърт, на 25 октомври. След като роднините й, в този изключително труден за тях момент, дават съгласие за извършване на органно донорство се организира транспортиране до ВМА – София за извършване на органната експлантация.

Медиците от УМБАЛ „Свети Георги” и болниците, извършили трансплантациите, изказват най-сърдечни съболезнования и искрена признателност на семейството на младата жена, която изгубвайки своя живот спаси живота на четири човека.