Не можем да обобщим дали ваксина може или не може да се постави на всички хора с различните автоимунни заболявания. Няма противопоказания да се постави ваксина, но лекуващият лекар трябва да прецени за пациента си. Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов. 

Трябва да се разреши комисия, която да имунизира трудноподвижните хора, каза експертът. Припомняме, че ваксините трябва да се съхраняват на -70 градуса, а личните лекари не разполагат с подобни хладилници. 

"Над 150 ваксини се разработват срещу коронавируса. 4 са представените опциите в Европа. До момента няма одобрена ваксина срещу COVID-19", разкри акад. Петрунов.  

"Разработването на една ваксина изисква години, за да е ясно, че безопасна. Сега обаче нямаме избор, трябва да се знае, че ваксините поне не вредят", коментира имунологът. 

Аз ще се ваксинирам, защото вярвам на Европейската медицинска агенция. Ако те я разрешат, ще се ваксинирам веднага. Призовавам и хората да направят същото, категоричен бе акад. д-р Богдан Петрунов. 

До момента не знаем дали ваксината ще помогне срещу заразяване или срещу тежко боледуване. Спокойно и хората, преминали през вируса, могат да се имунизират, каза експертът. 

И 50% да има ефективност ваксината, тя отново много ще помогне, съобщи имунологът. 

"Ваксините могат да се запазят и за следващ сезон и няма проблем да се съхраняват. Това зависи и от мутирането на вируса и дали няма да се разработват нови ваксини като при грипа", каза още той. 

Ваксината се поставя само на хората над 18 години. За децата още няма имунизация срещу COVID-19, категоричен бе акад. д-р Богдан Петрунов.