Последните данни, които имаме от НЦЗПБ обхващат проби, които са събирани до 6 юли. И вече BA.5 е повече от половината. Така че за следващите две-три седмици съм убедена, че ще бъде доминиращ напълно. Това обясни пред Nova News вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб относно разпространението на новите версии на омикрон варианта на Covid-19.

„Ние позволихме вирусът да се разпространи сред популацията и вече много хора имат имунитет срещу вируса. И на вируса не му остават много опции, освен да заобиколи този имунитет и точно това направи този вариант на Омикрон“, посочи тя.

„И ваксинираните и преболедувалите също могат да паднат жертва на Омикрон. За щастие, обаче, предхождащия имунитет помага да не протича тежко заболяването“, добави тя.

По думите на вирусолога, дори в самите подварианти започва да заобикаля имунитета. Хора, боледували от BA.1, вече се заразяват и с BA.5. „Сега всеки четвърти представлява реинфекция“, каза доц. Гломб.

Тя обясни, че Омикрон минава за поне една седмица. При ваксинирани неразположението е 1-2 дни.

„Не искам да се подценява Омикрон. Макар и малък процент, заразени с Омикрон, могат да стигнат до болница и, не дай си Боже, до интензивни грижа“, подчерта вирусологът. Тя поясни, че броят на хората в интензивни отделения наближава 50.

Вече все по-често се заразяват и деца“, обясни тя.

„Нашият народ живее 2 години с тази мисъл, че това е леко заболяване. Имаме едно неглижиране на ситуацията. Надявам се да се спазват правилата - задължително носене на маски. Но го виждам към момента изпълняемо“, каза доц. Гломб.

Тя разкри, че си е направила четвърта бустерна ваксинация – „заради възрастта, заради килограмите, заради вярата ми в науката. По този начин си гарантирам леко протичане на болестта, а вероятността да се разболея я намалявам изключително много“. Тя се е ваксинирала след прекаран вирус.

Вирусът все още тича по-бързо от нас. Ние го гоним“, каза тя относно разработването на новите ваксини, които би трябвало да бъдат по-ефективни срещу омикрон. 

„Вирусът не чака, размножава се, расте. Затова аз се ваксинирах с четвърта доза“, посочи доц. Гломб. 

На въпрос дали очаква Covid-19 да се превърне в безобиден вирус, тя отговори: „Не“