Секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов изнесе последните данни за развитието на болестта у нас на 12 май (вторник) към 8:00 часа.

Новите случаи на коронавирус у нас са 23, от тях в болница са 13. Така случаите на К-19 в страната вече са 2004.

1079 теста са направени за последните 24 часа у нас. Активност е отбелязана в 10 области.

9 от новите случаи са в София. От тях трима са приети на лечение във ВМА, двама в Инфекциозна болница, един във Втора градска и три амбулаторни.

В Област Ямбол са регистрирани 4 нови случая. В Плевен и Благоевград – по два, в Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Сливен и Хасково – по един.

Димо Димов съобщи за нови 15 души, преборили коронавируса. Броят на починалите, по думите му, остава непроменен – 93-ма души. Средна възраст на смъртните случаи – 66,7 години.

368 пациенти са на болнично лечение, 50 са в интензивно отделение.

"Има четири нови случая на заразени медици – при един лекар и три медицински сестри. Два от случаите са в Плевен, а по един в Бургас и Пазарджик", съобщи още доц. Димов.

По последни данни към 17 часа на 11 май, броят на потвърдените случаи на COVID-19 у нас бе 1990. В понеделник бяха доказани още 9 нови случая - в областите: 1 в Смолян и 8 в София.

368 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 50 са в интензивни отделения и клиники.
 
214 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.
 
По отношение на общата картина: 966 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1024 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 50 г.
 
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 93. В УМБАЛ „Света Анна“ е починал мъж на 78 г. от дома за стари хора в Кула. Пациентът е страдал от деменция и артериална хипертония. В областната болница в Ямбол е починал 53-годишен мъж с двустранна пневмония.
 
На фона на тези цифри в страната продължават да се разхлабват мерките, въведени във връзка с разпространението на коронавируса. Дни преди отмяната на извънредното положение, здравният министър издаде заповед, с която позволява провеждането на културни събития и посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

С друга своя заповед Кирил Ананиев позволи упражняването на колективни спортове за аматьори на открито, без състезателен характер (в т.ч. футбол, баскетбол, волейбол). Участниците трябва да бъдат до 10 души и да спазват противоепидемичните мерки. 
Не се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика.

Комисията по правни въпроси в парламента пък гласува на второ четене измененията в Закона за здравето, свързани с изтичането на извънредното положение в страната на 13 май 2020 г.
 
Законопроектът предвижда министърът на здравеопазването да може да обявява извънредна епидемична обстановка, да забранява влизането на чужденци в България, да ограничава придвижването на хора в страната и да затваря обекти.

С измененията се регламентира възможност за въвеждане на временни противоепидемични мерки както на територията на цялата страната, така и в отделни региони.
 
В световен мащаб броят на заразените с коронавирус продължава да расте. По данни на сайта worldometers.info, към 7 часа тази сутрин с новата инфекция са се заразили  4 255 954 души. Броят на смъртните случаи вече надхвърля 287 000, а на излекуваните - 1 527 000.

Най-много заразените са регистрирани в САЩ - 1 385 834 души. Смъртните случаи в страната вече гонят 82 000. На второ място по брой заразени е Испания със 268 143 регистрирани случая. Броят на починалите от коронавирус в страната е 26 744 души.  
 
Русия се изкачва стремглаво в черната класация и вече заема четвърто място по брой заразени - 221 344 души. Смъртните случаи в страната са значително по-малко - малко над 2 000.