Здравословното хранене е въпрос на познания и навици. И тук идва ролята на родителите, които според специалистите трябва да възпитат такива в децата още от момента на тяхното първо захранване. Как да ги приучим сами да отказват вредните храни обясни пред Bulgaria on Air специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.
 
„Прекалената рестрикция и тоталната забрана фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома“, подчерта експертът.

Ако диабетиците злоупотребяват с пържени яйца, може да останат „без бъбреци“
 
Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.
 
По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.
 
"Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и др. в зряла възраст", отбеляза Данаилова.
 
Според нея, родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.
 
Никога не правете тези неща в кухнята, опасни са за здравето и живота

Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.
 
Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодовете и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.
 
Като най-вредни храни специалистът посочи рафинираните.