Имунната система е решаваща в битката срещу коронавируса. Важно е организмът да е снабден с достатъчно витамини и други хранителни вещества. Смята се, че екстрактът от бъз, витамин С и витамин D помагат срещу COVID-19, пише "Дойче Веле".

Да носим маски, да спазваме необходимата дистанция, да си мием ръцете - във времената на коронавирус тези правила важат по цял свят. Но това ли е единственият начин да се предпазим от заразата с новия вирус?

Не съвсем. Има още нещо, което е почти толкова важно, колкото и миенето на ръцете. А именно: добре функционираща имунна система.

Витамините C и D, както и някои микроелементи като цинк, желязо и селен играят много важна роля в това отношение. Липсата им може да се отрази катастрофално - без тях имунната система не може да изпълнява пълноценно функциите си - т.е. да блокира вирусите и другите вредители. За хората, които и бездруго се числят към рисковите групи, това може да доведе до много тежко протичане на болестта COVID-19.

В основата на този ефект се крие следната причина: "Всяка клетка в нашия организъм използва различни микроелементи, необходими за нейното функциониране", пояснява биохимикът Ейдриън Гомбарт от Орегонския държавен университет. Към микроелементите спадат например желязо, йод, цинк, селен, както и други минерали и витамини, а също и Омега-мастните киселини. Те не снабдяват организма с енергия, но са от много съществено значение за поддържането на основните функции на тялото. Това се отнася не само до обмяната на веществата, а и до имунната защита.

Витамин С, витамин D и екстракт от бъз
При недостиг на витамин D например вирусите могат да нахлуват безпрепятствено в организма, защото отбранителната му система не функционира оптимално. Проникващите микроорганизми първо трябва да преодолеят защитата на кожата и лигавиците. След това срещу тях се изправят различни протеини с антимикробно действие.

Ако вирусите и бактериите успеят да се справят с всички тези препятствия и все пак проникнат в тялото, това още не означава, че са спечелили битката. Там ги очакват фагоцитите - клетки, които поглъщат и разрушават бактерии, чужди частици и други клетки.

Новият коронавирус може да бъде сразен само от съвсем определена специфична реакция на имунната система. Лимфоцитите откриват вредните чужди микроорганизми, към които спадат и вирусите, след което започват да произвеждат антитела, с които атакуват вредните нашественици.

Тези процеси могат да протичат нормално, само ако организмът е добре снабден с микроелементи - например с витамин C. Той е необходим за борбата на организма срещу свободните радикали, освен това участва в създаването на антитела, без които организмът не може да се справи с болестта.

"Затова на пациентите с COVID-19 още от самото начало се дава витамин C в големи дози", казва Изабел Шифер, която прави генетични проучвания на процесите на стареене в човешкото тяло. Тя обръща внимание и на ролята на природната медицина. "Към растенията, които може би играят важна роля в битката срещу коронавируса, спада например екстрактът от бъз", казва Шифер. "В клинични студии бе доказано, че екстрактът от бъз намалява вероятността от настинка, както и дихателните проблеми при заболяване от грип", пояснява тя.

Храна или таблетки?
Положителното въздействие на бъза е доказано от биохимията - растението съдържа многобройни витамини и микроелементи. Учени като Изабел Шифер и Ейдриън Гомбарт са на мнение, че в момента е препоръчително хората да увеличат дозата на витамините и другите микроелементи с помощта на хранителни добавки. Особено чести са случаите на недостиг на витамин D.

Има обаче и други мнения по въпроса. В позиция на германския Институт за оценка на риска (BfR) се казва следното: "Пълноценното и разнообразно хранене е напълно достатъчно, за да снабди организма с всички жизнено необходими вещества".

Все пак институтът признава, че има и някои изключения от това правило - например по време на бременност и кърмене, когато организмът на майката се нуждае от значително повече витамини и микроелементи. Възрастните хора също имат повишена нужда от тях, а те спадат към рисковите групи по отношение на COVID-19.

В заключение може да се каже, че здравословното хранене е също толкова важно, колкото и миенето на ръцете. Не го забравяйте!