Преди няколко дни ледът на ледената пързалка "Крилатское" бе разтопен, а билетният център - затворен.

И въпреки това съоръжението е пълно, но с болни, които се лекуват от коронавирус. Русия вече няколко дни бележи рекорди в броя на заразените с COVID-19, но страната все още не е обявила пълен локдаун, тъй като иска да спаси икономиката си.

Кремъл обяви нивата на разпространение на вируса за "притеснителни", като в Москва броят на заразените е най-голям. Но докато Москва се справя, откривайки нови легла, дори държавните медии отбелязват, че в по-бедните провинции положението е тежко.

Болниците там са препълнени. Същото важи и за моргите.

Котлас - на 918 километра от Москва

"Напрежение? Трябва да кажат на хората да спрат да се обаждат за линейки! Няма кой да им отговори...", казва служителка на спешната помощ в Котлас пред BBC. Здравните работници обикновено са предпазливи, когато критикуват властите или системата, но всички вече са на ръба на възможностите си.

Една трета от медиците в спешната помощ на Котлас вече са заразени с COVID-19, а всяко обаждане сега означава потенциален случай на заразен с коронавирус.

В болницата в града вече почти всички етажи са отделени за пациенти с COVID-19. Но въпреки това леглата не са достатъчни. Болните са принудени да прекарват нощите си в коридорите на лечебното заведение, а на всеки няколко минути пристига линейка, караща поредния заразен.

"Имаме много обаждания. Почти не ни остава време да се върнем в базата. Просто грабваме нещо за хапване набързо и отново тръгваме по адреси", споделя медик в една от линейките.

"Има близо 100 пациента на втория етаж, а аз съм сама и имам само две ръце", оплаква се сестрата, която се грижи за болните.

За да помогне, местно училище организира благотворителна кампания за болните от COVID-19. Много от хората, които се лекуват в болницата са от близките градове, а техните роднини нямат право да ги посещават.

Коряжма - на 1009 километра от Москва

Анджелика е медицинска сестра, а съпругът й Николай работи в спешна помощ. Николай току що е получил заплата, която е малко по-висока заради бонуса, че работи с пациенти, болни от COVID-19. И все пак месечното му възнаграждение е едва 400 долара.

"Защо не организираха всички легла през лятото?", пита той.

"Косите ни се изправят. Не знаем какво предстои да ни се случи", казва Анджелика.

Според Кремъл ситуацията е "притеснителна", но е "под пълен контрол". Но медиците и шофьорите на линейки не мислят така - те са ядосани на властта.

"Шофьорите не получават допълнително възнаграждение заради това, че работят с болни от COVID-19, а ние возим болни хора до болницата и след това трябва да почистим линейката", казва един от тях.

"От началото на пандемията ние, шофьорите, не сме тествани нито веднъж за коронавирус. Питаме защо, тъй като сме един екип, ние също сме хора", оплаква се друг.

Въпреки риска, животът в тези градове продължава без локдаун, а възрастните жени излизат на пазара да продадат стоката си. "Разбира се, че се страхувам. Но зелето ми ще изгние, трябва да го продам", казва жена на около 80 години.

Какво се случва със "Спутник V"?

Лекарите предупреждават, че пациентите стават все по-млади и пристигат в болницата все по-болни, тъй като се опитват да се лекуват у дома. "През есента повечето хора се страхуваха и търсеха помощ по-рано. Сега втората вълна се дължи на това, че хората спряха да взимат предпазни мерки", твърди доктор Андрей Шкода.

През лятото Владимир Путин обяви, че Русия е победила вируса, най-вероятно, за да запази властта си и да прокара закона, който ще му осигури още два мандата като президент.

Мерките бяха премахнати, хората се върнаха към нормалната си рутина. Но тогава дойде есента и положението се влоши. Сега маските са задължителни навсякъде в Русия, но е трудно вече премахнатите мерки да се приложат отново. Това е оставено в ръцете на местните власти.

Много надежди бяха възложени на ваксината "Спутник V". Веднага след като Pfizer обяви успеха на своя препарат, който предлага над 90% защита, руските учени обявиха, че техният препарат предлага над 92% защита. Министерството на здравеопазването на Русия обяви, че съвсем скоро болниците ще получат първите дози от ваксината. Някои болници в Москва вече ги складират в своите фризери. Там се провеждат и част от клиничните тестове.

В стая надолу по коридора Алексей е запретнал ръкав, за да получи втората от двете дози. Първата, три седмици по-рано, не е причинила нежелана реакция. "Нашите шефове ни помолиха да участваме", каза лекарят от спешната помощ, който работи с COVID случаи от април. "Виждал съм много хора, които са били болни и това не е приятно", обяснява той. "Така че бих предпочел да не се заразявам."

Друг доброволец на опашката заявява, че той е единственият човек от офиса си, който се е съгласил да участва. "Останалите са уплашени",  свива рамене той.

Много от самите медици са помолени да се запишат като доброволци за изпитанията на "Спутник V". Д-р Шкода е един от тях. Той споделя, че заедно със седем негови колеги са приели дозите и са получили "добро количество" антитела.

"COVID няма да отиде никъде, той ще продължи да живее с нас", разсъждава главният лекар, докато обикаля из ледената пързалка в Москва, където медици в гигантски бели костюми се грижат за пациенти, вързани към респиратори и закачени за кислородни тръби.

Въпреки че се сблъсква всеки ден с последиците от коронавируса, лекарят не настоява за нов пълен локдаун.

"Не мисля, че се нуждаем от по-строги мерки, но всеки човек трябва да действа отговорно", аргументира се той, преди да бъде напръскан с дезинфектант и да напусне Червената зона.

"Ваксината ще ни помогне да победим това в крайна сметка."