Основно данните, свързани с по-лекото протичане на новия вариант на коронавиурса Омикрон, идват от Африка. Не е ясно обаче дали наистина вариантът е по-безопасен или хората там имат изграден имунитет. Това каза пред Нова тв д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксинацията.

По думите му, има доказани случаи на хора без имунитет, които изкарват вируса тежко.

„Рискът от заразяване с Омикрон при преболедували хора също е много висок. В момента новия вариант на коронавируса се разпространява със скорост, наподобяваща тази на разпространението на морбили при липса на ваксинация. Много бързо. Европа засега успява да го ограничи в гнезда, България също се справя добре.

Омкрон лесно може да бъде доказан, дори и без секвениране, като сравнително рано може да бъде маркиран, че идва в страната ни”, обясни той.

Специалистът добави, че се намираме в критичната фаза на заболяването, като другата зима се очаква да има значително облекчаване от вируса. До тогава обаче контролът не бива да се изпуска.

„Голяма част от наложените мерки не се спазват качествено. Говоря за носенето на маски, избягване на събиране на големи групи хора, проследяването на сертификатите. Само спазване на ограниченията обаче може да ограничи разпространението на коронавируса”, каза още д-р Илиев.

Д-р Аспарух Илиев беше категоричен, че ключов елемент за справяне с Омикрон е поставянето на трета бустерна доза от ваксината.

„Не е късно и неваксинираните да започнат своя ваксинационен курс”, допълни той.