Огромната заразност на делта варианта на Ковид поставя само два варианта пред всеки - или да се зарази и да преболедува, или да се ваксинира. С делта варианта няма да останат пощадени хора. За това предупреди в профила си във Фейсбук експерта по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев. 

По думите му, преболедуването ще доведе до около 2% смъртност, 15% процента дълъг Ковид, вероятно и други засега неизвестни усложнения, за което имаме предположения.

"Естественият имунитет към коронавирусите е временен и ще има повторни заразявания на няколко години. Ваксините са подобно с краткотраен ефект и ще трябва да се реваксинираме на определен период.

Целта на всички мерки оттук нататък е основно да се намали остротата на вълната и смъртността, защото всяко претоварване на системата, в което се намира от месец и половина България, води със себе си огромен брой преуморени лекари и хора, което не са с Ковид, но не могат да се обслужат здравно", посочва в заключение той.