Здравната система в България през последната година и половина е особено разклатена. Тя има нужда от вземането на спешни мерки. На първо място новият здравен министър трябва да вземе важни и адекватни решения, свързани с COVID кризата, за да може бизнесът и обществото да са спокойни, че това, което ще се направи е най-разумното”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Той коментира и евентуалното назначение на професор Асена Сербезова за здравен министър. „Моята работа с екипа на „Продължаваме промяната” е много преди изборите, във връзка с приоритетите и програмата в здравеопазването.

Трябва да се види дали професор Сербезова наистина ще бъде кандидат за здравен министър, но моето впечатление от нея – като специалист и човек, познаващ здравеопазването, е отлично, въпреки че не я познавам лично”, подчерта той и добави, че темата „Здравеопазване” е много важна за бъдещите управляващи. 

Той коментира и познанството си с Даниел Лорер. Това, което мога да кажа, е, че се познаваме с Даниел Лорер от гимназиалните години. Темата здравеопазване е важна и ПП имат ухо за всеки един проблем, който трябва да се решава", каза още той.

Той сравни системата в България след година и половина здравна криза с автомобил „Лада“: „Колата е разнебитена и не работи добре“.

Д-р Илиев очерта няколко области, с които трябва да се започне в здравеопазването. Според него най-бързо може да се вземат адекватни мерки за COVID кризата. Има нужда и от мерки в Спешната помощ. Трябва да бъдат подпомогнати и общопрактикуващите лекари: „Там трябва да работим много“.

„Вероятно пролетта ще има още една COVID вълна. Мерките се прилагат неадекватно в България. Спазването на елементарните мерки може да доведе до облекчаване на здравната система“, каза той.