Няма нищо необичайна да бъде поставена ваксина срещу Covid-19  и на деца. Ако не ги ваксинираме, те ще бъдат  уязвими от Covid–19 и мутациите на вируса – това каза в “Деня започва“ по БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Според нея при децата трябва да се изгради щит, за да имат имунен отговор. "Имунитетът след ваксинация е най-силен. По-добре е да бъдем ваксинирани, отколкото да боледуваме. Имунният отговор е насочен върху спайк протеина“ - заяви специалистът.

По думите на д-р Бацелова ваксините правят децата здрави, тя заяви че вече има и случай на усложнения при тях: "Има деца, които боледуват тежко, били са интубирани от Covid-19, има последствия след време при неправилно лечениe за тях".

До момента има 220 деца, които са минали през клинично изпитание, след разрешение на техните родители.

"10 микрограма от ваксината са достатъчни при децата. Страничните ефекти са болка при обождането и сънливост. Клиничните изпитвания са, за да се види каква да бъде дозата за изграждане на имунитет.

След поставянето на ваксината след десет дни от организма се унищожава всичко, заяви д-р Бацелова. Според нея се чака Министерството на здравеопазването да разреши детските флакони за ваксиниране. Д-р Бацелова сподели, че ще ваксинира нейните деца без да има съмнения, че това е правилно.