Ще се заплащат по 10 лв на всички лекари, които осъществяват ваксинация. Според мен много се спекулира с тези 10 лв. Това каза д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб, в студиото на БНТ по повод предвидените 10 лв. за медици, които поставят COVID ваксината.

На въпрос защо трябва да се заплаща поставянето на ваксините д-р Брънзалов каза, че такава практика съществува и досега за поставянето на ваксините. Той даде пример с поставянето на ваксина за ротавирусната инфекция.

Логистиката за поставяне на COVID ваксина е доста по-сложна според д-р Брънзалов: „Ние сме в условията на епидемия и трябва да ѝ счупим гръбнака с тази ваксина.“

Той спомена, че трябва да има поне 6 пациенти, за да се отвори доза: „За да се осъществи ваксинирането, ще трябва много работа, защото трябва да направим график, да дадем информирано съгласие на пациентите, да им се отговори на въпросите, да се постави ваксина, да се оформи документация.“

Д-р Брънзалов беше категоричен: "Аз не мисля, че е лошо да се убеждава населението да си постави ваксина срещу една инфекция, която обърка света."

Относно механизма на поставяне заяви: "Винаги съществува риск да останат от дозите.". Д-р Брънзалов даде пример с пробата манту, която се прави регулярно.

Той коментира и ситуацията в Сандански, където общински съветници се ваксинираха приоритетно: „Няма как да повярвам, че са се отзовали само 6 общински съветници. Това сваля доверието в система. Не мога да повярвам, че в този голям град няма лекар, сестра или санитар, който да не е искал да се ваксинира.“

Процентът на заболелите медици е неколкократно по-висок отколкото на обикновените граждани припомни д-р Брънзалов. Той съобщи, че са ваксинирани 17 500 медици до този момент.

Според него е увеличава интереса към ваксинирането. Той призова колегите си да правят списъци с желаещите да се ваксинират. Предупреди обаче, че винаги има риск да останат дози от флаконче.

Относно възможността да се извличат 6 вместо 5 дози от флаконче д-р Брънзалов каза, че се чака одобрение от производителя и това няма да повлияе на ефективността на ваксината.

По темата със завръщането на учениците в клас той каза: „Нека да видим как вървят нещата. С напредването на ваксинацията на населението нещата трябва да се подобрят.“

Той беше категоричен, че ситуацията се овладява. Спомена, че има и негативна тенденция, а именно хора със симптоми да отказват да се тестват.