Д-р Димитър Христозов е ръководител на направление “Проктология” в Он клиник България с 20-годишна практика и над 39000 успешно излекувани пациенти.

През 1995 г. завършва медицина с пълно отличие, а през 2002 г. придобива специалност хирургия. През 2000 г. преминава обучение по онкология в Залцбург.

През 2006 г. специализира проктология в On Clinic Advanced Medical Institute в Санкт Петербург.
Десет години по-късно вече  е гост-лектор за споделяне на опит и добри практики в поредица от международни срещи в същия институт.

Владее: английски и руски език

От 2006 г. работи в Он Клиник в България.  Д-р Христозов, като един от най-добрите специалисти на Он клиник, който внедрява и утвърждава в България метода  на  миниинвазивно, неоперативно отстраняване на хемороиди и фисури. Лечението е признато от международната медицинска практика. Проктолозите в САЩ го препоръчват като максимално щадящо здравето на пациента


От 2 до 3,20  минута. Какви са първите признаци, които сигнализират за проблем с хемороидите? Първият симптом е ярката кръв при изхождане.  Когато се възпалят хемороидите има допълнителни анални заболявания като фисури, фистули и гнойници. А при напредване на заболяването вътрешните хемороиди излизат навън.

От 3,25 до 6 минута. Кои са факторите, които предизвикват повява на хемороидална болест? Може ли човек да я избегне при правилни режим, меню и начин на живот? Основната причина е неправилното хранене. Сухата храна, недостатъчните течности и липсата на фибри, водят до запек. Във времето започват да се проявяват усложненията.  Аналният канал е жива тъкан и не може да издържа безкрай на неправилни механични въздействия. Претоварването с тежести също може да бъде причина при хора, които се занимават с усилен физически труд или прекаляват във фитнеса. Лютото, алкохолът и наследствената предразположеност също са фактори.

От 6 до 6,55 минута. По-често при жените или при мъжете се срещат? По равно. При мъжете са причини алкохолизмът и физическите натоварвания, а при жените - бременността, ражданията. Прекаленото заседяване не е основен фактор.

От 6,55 до 8,15 минута. На каква възраст се появяват хемороидите? По принцип, се наблюдават при възрастни пациенти, но за съжаление - и при деца.  Дори някои бебета се запичат сериозно и изпражненията им са твърди.  И при тях може да се получи фисура, т.е. раничка със сцепване. Най-малките ми пациенти са на 9-10 години с вътрешни хемороиди. Те се заседяват в тоалетната и се напъват повече, а това е вредно.

От 8,15 до 9,30 минута. Споменахте заседяване в тоалетната. Доста хора се усамотяват там с телефон или таблет. Това вредно ли е? Ако трябва да се свърши нещо спешно, няма проблем, стига да е за кратко време. Но безкрайното сърфиране не е полезно. Човек трябва да се изходи по спонтанен начин, без да се застоява в тоалетната.

От 9,30 до 10 минута. Могат ли да се излекуват хемороидите с “вълшебните” мазила, рекламите за които ни заливат отвсякъде? Има много лекарства. Те могат да облекчат симптомите, но няма открит медикамент, който да премахва хемороидите.

От 10 до 11,10 минута. Ккави са предимствата на ранната диагностика?  В съвсем ранен стадий няма оплаквания. Обичайно идват в трети, предпоследен стадий, когато има болка и кървене. Във втория стадий е възможно с диета да се задържат нещата. 

От 11,10 до 13,45 минута Какви са най-иновативните методи на лечение, които вие в Он Клиник прилагате? И какво е предимството им спрямо оперативната хирургия? При нас извършваме най-доброто, което може да се предложи на пациента - щадящо,неинвазивно отстраняване на вътрешните хемороиди. В вакуум се засмуква вътрешния хемороид, изстрелва се латексов пръстен в основата му. Така той се обезкървява  и за часове загива, без да се усеща болка. И при първото изхождане, загиналият вътрешен хемороид, заедно с пръстена, пада и изчезна завинаги. На един сеанс е ъзможно да се поставят един или два пръстена.  Ако са повече на брой, се изчаква една седмица. Не е възможно да се получи рецидив - възстановяване на загиналия хемороид, но е възможно да се получат съвсем нови в далечно бъдеще,но всичко зависи от причиняващите фактори.

13,45 до 14, 45 минута. При обострени хемороиди могат да се получат фисури. Те как се лекуват? Фисура се получава в 100% от случаите на напреднали вътрешни хемороиди.   Това е рана, която се лекува със специфични кремове.

От 14,45 до 16 минута. Това ли е най-иновативният и безболезнен метод? Всичко друго, за което можем да кажем, че е  ефективно, са различни оперативни методи. Но операция означава, че пациентът постъпва в болница, правят му обща упойка. Следоперативният период е доста болезнен, трябва да се възстановява на легло и няма сигурност, че интервенцията ще е напълно успешна. При нас това нещо го няма. Пациентът може ра работи, да се грижи за семейството си, да ходи на почивка...

От 16, 05 до 17,45 минута. В Он Клиник колко време отнема цялата процедура? Самият преглед е едва-две минути, а поставянето на пръстен - секунди.  При нас повече време отнема разговорът с пациента. Подробно коментираме симптоматиката, историята на заболяването, причините, какви мерки да вземе за профилактика и какво трябва да спазва, за да премине елегантно и лесно през  лечението.

От 17,45 до 19,25 минута. Има ли съпътстващи или последващи заболявания при нелекувани хемороиди? Те повличат след себе си други анални заболявания. Най-често фисури. От фисурата може да стане гнойник. Това е болезнено, тежко заболяване с висока температура и треска. Това също се лекува при нас по лесен начин, не с операция, но е по-добре пациентът да не стига до там. Мнозина се тревожат, че от хемороидите могат да получат рак на правото или на дебелото черво или че симптомите им говорят за това. За щастие, се случва рядко, но ние затова правим подробен преглед с оптика, за да сме сигурни дали е онкологично заболяване или хемороиди. Медицината е доказала: от хемороиди не може да се развие раково заболяване!

От 19,30 до края. Да обобщим! Как да се предпазите от появата на хемороиди? Хранете се здравословно с фибри и течности, не злоупотребявайте с люто и с алкохол, не вдигайте тежко, не се напъвайте. При наличие на симптоми, посетете специалист проктолог.

За повече информация и връзка с доктор Христозов, позвънете на тел. +359 878 732 859
или през
 https://onclinic-bg.com

 

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Балабанов

Монтаж Антон Тончев