„Според мен хората с антитела трябва да се ваксинират, макар че това е един от въпросите, на който не може да се даде сега категоричен отговор“, заяви д-р Радосвета Филипова от Дирекция „Здравен контрол“ към Министерство на здравеопазването.

„От. това, което съм видяла изнесено като публична информация, не мога да дам категоричен отговор Знаете за антителата, че те съществуват за конкретен момент, когато си направите тест, но няма никакви категорични данни, колко продължава защитата от тези антитела.


Но данните, които имаме, специално за ваксината на „Пфайзер“, че тя притежава и двата вида имунитет – има и хуморален, има и клетъчен имунитет. Което ще рече, че е редно клетките в организма на преболедувалия, които съдържат спомена за срещата с дадения причинител, да бъдат задействани. И това се очаква да стане", поясни Филипова.

Тя допълни също, че по примера на другите заразни болести се налагат последващи дози при ваксинирането срещу новия коронавирус, но не е ясно дали след двете дози трябва да има трета или четвърта доза.

Това значи, че и хората с антитела следва да се ваксинират – защото ще имат клетки на паметта – но не се знае колко дълга ще е тази клетъчна памет.

„Очаквам увеличаване на броя на хората с остри респираторни заболявания през този грипен сезон, но системата за наблюдение на пациентите с остри респираторни заболявания включва само 10 на сто от всички практики на лични лекари“.

Така отговори на въпрос д-р Наталия Спиридонова от Минстерство на здравеопазването на въпрос дали статистиката на болните с Covid-19 не се изкривява от това, че хората, които се лекуват по телефона, дистанционно, в домашни условия, нямат PCR - тест, често личните лекари ги вписват като болни с ОРЗ.

„Повече от 10 години има информационна система в страната, която се грижи за това практиките на общопрактикуващите лекари, избрани от Регионалните здравни инспекции, да подават навременна – в рамките на активния сезон ежедневно, а извън него от март до ноември, ежеседмична информация за броя на пациентите, преминали през кабинета им с остри респираторни заболявания.

В цялата страна се наблюдава 10 на сто от населението в съответните възрастови групи", това поясни още д-р Наталия Спиридонова.

Тя допълни, че когато едно лице отиде в практиката, лекарят следва да му снеме епидемиологична анамнеза и за контакт с болни с остри заразни заболявания независимо дали е Covid-19.