"В никакъв случай не трябва да чакате да получите задух, трябва да се обадите на личния си лекар тогава, когато получите неразположение." Това коментира пред БЛИЦ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

"Добре е да се осъществи телефонна връзка - да кажете на своя личен лекар какви са оплакванията. Знаете, има възможност да се назначи дистанционно изследване на коронавирусите - да се направи тест и да се знае дали тези симптоми, които се наблюдават са в следствие на заразяване с коронавирус, или някакъв друг респираторен вирус, защото все пак има и други циркулиращи вируси, тепърва ще се появи и грипът.

Добре е да се обадим по телефона, така че да не се заразяват други хора, които са дошли в кабинета на нашия личен лекар.", уточнява тя.

Това, което прави по-различен омикрона, е, че започва с едни оплаквания от дращене и болка в гърлото и е по-типично, че има и хрема. Много рядко се губи вкус и обоняние, а знаете при предишните варианти това беше основното оплакване при пациентите.

Тук вече имаме болка в гърлото, болка по мускулите и ставите, покачване на температурата, отпадналост - все неща, типични за вирусните инфекции", разяснява експертът.

"Основната разлика с грипа е, че при него е характерно острото начало - до 5 минути сме били здрави и след 5 минути вече всичко ни боли и имаме висока температура.

При ковид инфекцията - това, което виждам вече две години, е, че нещата се случват постепенно. Днес малко ме боли гърлото, после малко ми е лошо и отпаднало, после се появява суха кашлица. Има една постепенност, която залъгва хората и те не търсят навреме лекарска помощ. 

Повечето пациенти казват: аз леко съм настинал, малко ме продуха вятъра. Не са сериозни симптомите и пациентите лесно ги неглижират.", обяснява д-р Николова.

Според нея, самолечението е абсолютно противопоказно и пациентът задължително трябва да се свърже с лекуващия го лекар преди сам да тръгне към аптеката.

"Не е добре хората да прибягват до домашно самолечение, защото когато го правят, те прибягват до терапия с антибиотици, а това в никакъв случай не е добре. Съветвам всичките си пациенти, при лека болка в гърлото да не тичат веднага до аптеката, да купуват антибиотик, който са чули от някого, че действа, ами да се обърнат към техния си лекар, да си направят изследването и да се прецени.

Като всяка една вирусна инфекция - и тази не се лекува с антибиотик. Той лекува бактериалната - насложена инфекция, а тя не се появява в първите дни.", уточнява лекарката.

"Много тревожно за нас, като лекари, е прекомерната употреба на антибиотици, защото така се създава антибиотична резистентност и не бива тогава, когато излезем от пандемията и сме победили вече вируса, да се окаже, че сме придобили  антибиотична резистентност.", казва тя.

"Апелирам хората да не пият по 1-2 -3 антибиотика, защото има такива хора. Трябва просто да си останем вкъщи с по-лека храна, повече покой, да ограничим контактите, да се храним с повече плодове, повече зеленчуци, да приемаме повече чай и течности, да проветряваме често помещенията и по този начин да помогнем на собствената си имунна система да се справи.", съветва д-р Николова.

"Ако вие сте здрав, прав човек, не е нужно дори и имуностимуланти да приемате. Разбира се, лекарят ви знае най-добре, защото си има хора, които сме наблюдавали, знаем, че имат нужда от допълнителни добавки, но определено това не важи за всички.

Нещата трябва да стават внимателно, с търпение и да не взимаме по 10-15 медикамента наведнъж.", посочва тя.

"Това, което ние четем в научните среди, е, че новия щам омикрон е доста по-заразен от вариантите преди него. Тепърва ще  се наблюдава ефектът му, защото както знаем той вече е и в България. Ще видим кога ще стане основен.", коментира медикът.

"За мен последното нещо, което трябва да се наложи, е нов локдаун. Достатъчно е ние да спазваме мерките с дистанцията, да се носи маска - и то правилно, да ограничи събиранията в големи групи, да си мием ръцете, да си сменим дрехите, когато се приберем от вън. Ако имаме някакъв симптом - да се изолираме. Локдаунът би трябвало да е последната мярка.", категорична е тя.

"Имаме възможност да се ваксинираме, колкото по-рано се ваксинираме, толкова по-добре. Ефектът от ваксината наистина е много добър. Ето, днес цял ден ми се обаждат хора със симптоми - и всички те не са ваксинирани. Да, има и заболели ваксинирани, но все пак тя ни гарантира, че няма да влезем в болница,  няма да прекараме тежко заболяването.

Сега е момента, преди да дойде вълната и да ни залее, благодарение на ваксината може да плуваме по гребена й и тя да не успее да ни събори на дъното.", заключва д-р Николова.