„Във всички случаи ковид навлиза във фазата, която подобно на грипа, в есенния и зимния сезон ще увеличи броя на болните. И е нормално, като всеки вирус, той да мутира, тоест той непрекъснато се променя.

В момента имаме два нови варианта – „Ерис“ и „Пирола“. И двата варианта произхождат от различни клонове на Омикрон.

През зимата със сигурност ще имаме повишаване на броя на болните. Когато казваме, че в момента вариантите са по-малко опасни, имаме предвид, че са по-малко опасни от оригиналните варианти като Делта и съвсем първия вариант.

Но в същото време, това си остава едно сериозно заболяване, което заедно с грипа, е опасно за хора с тежки хронични болести, които имат съпътстващи заболявания, а също и при хора без някакви сериозни оплаквания, но с увеличен риск от дълъг ковид“.

Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в Университета в Берн по повод информацията, че се увеличават болните от ковид в северното полукълбо се увеличава.

Той не изключи възможността тази есен епидемичната ситуация да се усложни допълнително, ако нова ковид вълна съвпадне с грипната.

„Наслагването на двете вълни е абсолютно възможно. Но до голяма степен това е въпрос на случайност. Възможно е обаче човек да се разболее и от двата вируса.

Искам да отбележа, че дори и двете заболявания да протечат сравнително леко, дори да няма дълъг ковид, тоест да липсват симптоми, които остават за дълъг период от време като задъхване, изморяемост, невъзможност за активна работа, съществува и още един риск, който се забравя. В период от 12 месеца след преболедуване, рискът от инфаркти, инсулти и от сърдечно-съдови проблеми, се увеличава“, каза още доктор Илиев.

Според него ваксините, които са одобрени от Европейската медицинска агенция от септември нататък покриват до голяма степен варианта „Ерис“. Вероятно ще бъдат и сравнително ефективни спрямо „Пирола“, който още в Европа не е толкова разпространен, но се очаква през следващите месеци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук