Достигането на пика на инфекциите не е неизбежен момент, който трябва досадно да изчакаме, след което можем да продължим да живеем спокойно - той зависи от нашето поведение.

Ако не полагаме усилия, можем да влезем в една дълга серия от плата на кривата. Това смята  д-р Аспарух Илиев, директор на лаборатория в Университета в Берн, който подробно следи и ситуацията с коронавируса у нас. 
Коментарът му е по повод днешната среща при премиера Бойко Борисов с участието на здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ). На нея бяха обобщени данните за разпространението на коронавируса у нас към 29 март. 

"Вижда се, че теорията, че вече има достатъчно имунитет срещу Ковид, протекъл без да е забележим, се разбива на пух и прах - боледува се и то как.

Колкото повече болни има, толкова по-малко хора ще се тестват официално, т.е. имаме и скрита част на заразност, която не се вижда.

Досега вече са починали почти 13 000 от Ковид, а миналогодишната статистика показа, че поне още толкова са починали в пика на вълната поради блокирани болници.

Това са сухите данни. А иначе болниците разполагат с много легла на хартия, които се водят "Ковид легла" и "Спешни легла", но без адекватен персонал и оборудване, колкото и етикети да им залепим, няма да станат по-подходящи.", обяснява д-р Илиев. 

И предупреждава:  "Положението е сериозно".