Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти.

В нея се твърди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и паразитират в тялото ни". Авторът на публикацията, който не е уточнен, смята, че съвременният хляб е "едно от най-ужасните изобретения на човечеството".

Твърдение: Дрождите в хляба са опасни за здравето

Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към специалист в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Доц. Анна Колева е ръководител на катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. 

В отговора си до БНР доц. Колева посочва, че редица отрасли от хранително-вкусовата промишленост се основават на жизнената дейност на дрождите.

Това са винопроизводството, пивопроизводството, спиртопроизводството и хлебопроизводството. Дрождите са широко разпространени в природата, обитават места, съдържащи въглехидрати. Срещат се върху плодовете, цветовете, листата на растенията, в почвата на лозата, на овощните дървета и др. 

Според доц. Колева твърденията в публикацията не почиват на никаква научна основа. Хлебните дрожди (Saccharomyces cerevisiae) не са термофилни. Оптималната им температура за развитие е 30°С.

При изпичането на хляба, което става на 180 - 260°С, те умират. Тяхната единствена роля в тестото е да ферментират захарите, при което се отделя въглероден двуокис и етилов алкохол, по този начин се оформя шупливостта на хлебната средина и се получава хляб с по-голям обем. 

На твърдението за вредните дрожби в хляба във Facebook реагира и д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук