Броят на новозаразените с коронавирус у нас расте с всеки изминал ден, а Световната здравна организация съобщи, че въз основа на наличните към момента доказателства общият здравен риск, свързан с варианта Омикрон, остава много висок.

"Два елемента ни карат да сме предпазливи - първият е, че имаме не само Омикрон, но имаме Делта и Омикрон едновременно, а Делта протича значително по-тежко. Вторият елемент, който имаме и не трябва да го забравяме - данните за по-ниска опасност на Омикрон идва от държави, които са с доста висока степен на ваксинация.

В сряда бяха споделени данни от американско проучване, в което се вижда, че спрямо Делта рискът от постъпване в болница с Омикрон е 70% по-нисък, смъртността е 1/10 от тази на Делта", това каза ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев за "България сутрин" по Bg On Air.

Той припомни, че в България все още преобладават неваксинираните хора. И добави:

"Изглежда, че Омикрон не е толкова страшен, колкото Делта. Вървим към вариант, в който ще имаме комбинация от няколко ваксини за няколко варианта, за да можем да покрием всички възможни "вариации". В далечния Изток, които са шампиони в борбата с Ковид-19 - Тайван, Южна Корея, мерките остават. В момента имаме вариант, който е по-малко опасен от Делта, но никога не може да сме сигурни, че няма да възникне нова мутация, докато не спадне заболеваемостта".

Експертът подчерта, че в момента боледуват доста повече деца.

"Това е нещо, което се подценява. Всички данни за по-ниската вреда на Омикрон идват от възрастни. Но децата боледуват повече от Омикрон и не знаем какви ще са дългосрочните ефекти на вируса. Смъртността в България, съпоставена с тази в Германия, е 8 пъти по-висока.

При предишните вълни можеше да сме по-предпазливи. В момента здравната система се справя сравнително добре. Но малко по-голяма активност от сегашното правителство нямаше да е във вреда, особено що се отнася до учениците", коментира д-р Илиев.

Попитан какви са усложненията, които може да предизвика Омикрон, той отговори: "Той засяга по-малко белия дроб, но нямаме никаква представа как стои въпросът с т.нар. "Long COVID", който е свързан с дългосрочните оплаквания - липса на концентрация, уморяемост, трайно намалена способност за извършване на тежки физически действия.

По думите опасността от миокардит след ваксина е основно при младите мъже, които са под 30-годишна възраст.