Имаме вече възможността да предположим как и на къде ще мутира вируса. Т.е. да се изчислят най-вероятните мутации и да се създадат средства, вкл. и ваксини за онези щамове, които биха били най-опасни и най-заразни в бъдеще. 

Това коментира пред Нова тв д-р Александър Симидчиев.

Знае се кои части от вируса мутират най-интензивно и вече е ясно как да се борим с него, как да го управляваме този процес, допълни той.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или по-малко тежко боледуване мерките могат да бъдат отхлабени. „При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса”, коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. „Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки”, посочи той.