Единствено искам да подобря системата. Който и да сложим на това място ще го бламираме много бързо. Нямам никакви властови амбиции. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Във връзка с настъпването на новата COVID вълна пулмологът заяви: „Няма идеален план – има добър и не толкова добър. Важно е да планираме ситуацията. В ясния план има разписани отговорности. Той ни помага да знаем кои мерки да задействаме“, обясни той.

„Има много неизвестни, за да прогнозираме как ще се развие пандемията у нас. Има случаи на издаване на сертификат без да е поставена ваксина. Здравните власти няма как да контролират нещата. Пандемията в последните 18 месеца нямаше систематичност и планиране. Надявам се един ясен план да и помогнем да контролираме процеса по-добре напред“, поясни д-р Симидчиев.

„Отделения вече ще се откриват пропорционално на нуждата“, подчерта той.

Проблемът с нежеланието на хората да се ваксинират, остава. Кампаниите не са достатъчно ефективни. Има групи под особен риск, с които комуникацията трябва да е на разбираем език. В България от много време не се говори за обществено здраве, а за индивидуално, каза още пулмологът.