Разчитаме да преборим COVID пандемията чрез ваксина, а не чрез антивирусно лекарство. Това каза д-р Цветелина Спиридонова, управител на МБАЛ "Хигия", Пазарджик, където две родилки с коронавирус родиха здрави бебета.

„Трябва да се ваксинираме, дали е безопасна настоящата ваксина – да, според мен е, това е матрично РНК, съвсем нова технология. Никога досега в света не е била използвана подобна ваксина, но тя е много добре проучена и всички съмнения за нейните странични ефекти са проучени доста добре“, добави специалистът.

Ще възникнат и ваксини на принципа антиген, но те ще дойдат през 2021 г., каза още д-р Спиридонова.

Тя обясни, че в момента се говори все повече за „Ивермектин“. Според нови резултати той също се включва в начален стадий на инфекцията.

„Той беше споменаван още в началото в китайските протоколи и в САЩ го включват за начален стадий“, обясни д-р Спиридонова. 
За ремдесивир и хлорохин излизат нови резултати, че няма статически доказан ефект на тези терапии или следва в начален стадий да се прилагат, обясни д-р Спиридонова.

"Критичните стадии се лекуват симптоматично – на този етап ние го лекуваме с кислород, с нискомолекулен хепарин, дексаметазон и комбинация от антибиотици", обясни още специалистът.

Кои са най-рисковите групи?

"Като цяло с хронични заболявания и със затлъстяване, хронично-съдови заболявания. Също много рискова е и групата хора, които смятат, че няма такъв вирус и нищо няма да им се случи. Те не взимат никакви мерки и се случва все по-често да попадат в категорията на тежки усложнения, защото изчакват положението им да стане критично, каза д-р Спиридонова. 

Хронично болните и "чистите болници"

Според лекарят трябва да има такива болници, в които няма COVID отделения, за да може хронично болните и всички, които са с негативен PCR да се лекуват. 

Пациенти с хронични обострящи се заболявания не могат да намерят адекватно лечение. Изчакват критичния момент, при който трябва спешност, за да постъпят някъде по някакъв начин в даден момент, каза още специалистът. 

За София "чиста болница" е ИСУЛ, но не във всички области може да има подобна, затова лекарите призовават да има поне "чисти отделения".