„Около 70-80% от положителните проби на коронавирус в София са с Омикрон. В страната този процент е около 40“, това заяви д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София.

„Може да се каже, че Омикрон вече взима превес над Делта и съвсем скоро ще стане доминантен у нас“, уточни медикът.


Д-р Трифон Вълков

„Факт за тази инфекция е, че този вариант протича по-леко, но е доста по-заразен.

Няма нищо учудващо в динамиката на тази инфекция“, увери д-р Вълков.

COVID вирусите ще става все по-заразни – това показва колко са адаптивни, но и клиниката им ще става по-слаба.

С нетърпение очакваме първите регистрирани одобрени противовирусни препарати, но за съжаление те са много скъпи“, каза още д-р Трифон Вълков в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Пфайзер и Модерна вече казаха, че до края на месец март могат да пуснат ваксина, която да е изцяло адаптирана към Омикрон. Тук обаче се пита дали имаме нужда от такава ваксина.

Важно е да се знае, че ако човек има две дози ваксина и има бустер, то се предполага, че в следващите няколко месеца имунитетът му е много добър и няма да се зарази с Омикрон.

Има интересно изследване, свързано с Делта и Омикрон. 

Оказва се, че ако сме заразени с Омикрон, то вероятността да влезем в болница е с 53% по-малка отколкото, ако сме с Делта.

Ако все пак влезете в болница, но имате Омикрон, то шансът да постъпите в интензивно отделение е със 74% по-малък отколкото, ако имате Делта.

92-93% по-малко ще са смъртните случаи с Омикрон в сравнение с Делта“, каза още медикът.

„На фона на всичко това може да се каже, че Омикрон е началото на края на COVID пандемията“, категоричен бе д-р Трифон Вълков.

По повод условията на премиера Кирил Петков зеленият сертификат да отпадне, ако имаме 60% ваксинирани и 5% заети интензивни легла медикът каза: „Кой реши, че трябва да са 60% имунизираните у нас, за да се случи това? Кой го реши?

Знае се, че хората, които са имунизирани също могат да отделят заразата! Необяснимо е как решиха тези 60%.

Към момента зеленият сертификат у нас няма как да отпадне толкова бързо.

Според мен е рано да се смисли в насока за премахване на зеления сертификат у нас“.

„Да се въвеждат нови COVID мерки при условие, че тези, които действат към момента не се изпълняват, е безсмислено“, категоричен бе д-р Вълков.

Ето я ЗАПОВЕДТА за новите COVID мерки, които ще сковат София след дни

Всяка една пандемия протича между 2 и 3 години. Вирусите стават все по-заразни, но  все по-слаби. Идеята не е да слагаме бустер след бустер, а да изградим имунитет и болестта да се превърне в тип настинка“, така медикът отговори на въпрос трябва ли да се слагат трети, четвърти и пети бустер.