Новият подвариант на коронавируса е много по-заразен, няколко пъти десетократно по-заразен от индексния вариант, който възникна в Китай. Той заобикаля изключително успешно получения имунитет. Това заяви пред БНТ вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

„BA.5 заобикаля предхождащия имунитет, за повечето вирусолози това не е изненадващо. Повторното заразяване обикновено е по-леко”, уточни тя.  

Доц. Гломб категорично препоръчва ваксинацията. Според нея, стандартната имунизация за ваксините срещу коронавирус ще се утвърди като тридозова, така че вторият бустер, реално ще стане първи.

Тя обясни, че в момента се разработват бивалентни ваксини с много добри резултати при изпитателните тестове. Те обаче са препоръчителни като бустерни дози, а за първоначална ваксинация ще се прилагат наличните досега ваксини.

„Тези, които изобщо не са ваксинирани, ще направят добре да започнат своя ваксинационен курс. Установи се, че усилващата доза е изключително важна за съхраняване на имунитета.

Ако чакаме до края на лятото, вирусът не чака. Днес са 1005, миналата събота са били 500 и няколко, а по-предишната – 200 и няколко. Само за 2 седмици четирикратно се е увеличил ръстът на заразените, на регистрираните заразени.

Смятам, че има една скрита заболяемост, която не влиза в регистрите”, каза още тя.