Пета година правим антимикробен план и останахме последната държава в ЕС, която няма такъв план. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на Втората национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.

По думите му за две години и половина са сменени шест ръководства на Министерството на здравеопазването.

Предизвикателство за нас беше, че 51% от всички украинци, настанени в България, са деца и основният проблем беше да ги убедим, че трябва да продължат имунизациите си“, каза още доц. Кунчев.

Трябвало е да бъдат убедени и българските власти, че деца с непълен имунизационен статус не трябва да бъдат допускани българските училища.

Институцията с най-ниско доверие е парламентът, каза д-р Александър Симидчиев, член на парламентарната комисия по здравеопазване. Той отбеляза, че законодателната власт трябва да създава закони, които да траят поне едно десетилетие, и посочи, че в Англия има закони, които 200 години не са били променяни.

„Когато се избират хора за парламент, те трябва да имат достатъчно силен морал и да могат бързо да се учат, каза още той. По думите му здравеопазването трябва да се раздели на две направления - здравни грижи в болнични условия и превенция и профилактика. Превенцията и профилактиката не са медицински, а са организационни дейности“, посочи д-р Симидчиев.

Във форума участваха заместник-министри на здравеопазването и на образованието и науката, представители на СЗО и УНИЦЕФ, вирусолози и епидемиолози. Конференцията продължава. Експертите ще обсъждат различни теми в областта на ваксинопрофилактиката и в предстоящите два дни.   

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук