"Малко е рано да кажем дали това, което наблюдаваме, е втора оформена вълна. Това е една значителна промяна в ситуацията, с доста по-висока заболеваемост. Това е повод да се направят анализи и да се набележат мерки, които да ограничат разпространението", коментира пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Ако това беше изолирано българско явление, можехме да търсим причините и в разхлабването на мерките. Но виждайки какво става около нас, ние сме на пето място на Балканите.

Вероятно причините за ръста на заболелите са комплексни. Ние сме на 5-то място по заболеваемост на Балканите. Гърция задържа изключително строги мерки и е след нас. Там заключиха всички вкъщи и няма заболяване", посочи той. 

"Не мисля, че нещата са към давене в края на Дунава. Сега случаите са в клъстери. Благодарение на огнищата има разпръскване на други места", обясни още д-р Кунчев. 

България счупи черен рекорд по брой починали с коронавирус за денонощие

"Разликата между началото на епидемията и сега е, че научихме се на доста неща, готовността на болниците е несравнима с първите два месеца. Ситуацията се променя, но нашата цел не се промени - да държим под известен контрол, да не са хиляди случаите. 

Нищо не му е нормално на този вирус. Той се оказа доста по-костелив орех, не се сбъдна прогнозата ми, че ще се ограничи през летния сезон. Той продължава да се разпространява масово. 

Надяваме се, че вирулентността му намалява, но нямаме доказателства. За момента броят на хората, които се нуждаят от лекарска помощ, продължава да е 20%", каза още главният здравен държавен инспектор. 

"Все още възникват отделни огнища. Там, където се допуска неспазване на мерките, там се появяват и новите случаи. Започваме да имаме и случаи на все повече места. Това не е добре. 

Ще продължим да имаме и внос на вируса. Внимателно следим какво се случва в кланицата в Германия. Една част от тях са се прибрали вече у нас, други тепърва ще се завръщат. Германия не е сред страните, които подлежат на 14-дневна карантина. 

"Билд" тревожно: Гурбетчии от пламналата с К-19 кланица в Германия вече са се прибрали в България

Проблемът не е в отварянето на границите, а в поведението", категоричен бе той. 

"Хора, пазете се, не е отминала опасността", призова доц. Кунчев. 

"Ако нещата отидат към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които сме предприемали досега, са на масата. Единственото, което не искаме да правим, е да спъваме социалния и икономическия живот", призна специалистът. 

"Около нас ври и кипи. Ако не приемем сега мерките, ще стигнем и ние на тяхното положение", предупреди доц. Ангел Кунчев. 

По повод тезата за изграждане на общ имунитет, той заяви, че проучването в Пловдив е показало, че само 1% от хората са с антитела.

"Кога да чакаме този колективен имунитет да стигне 75%, че да се ограничи вируса? Очевидно при тази инфекция ще се действа по друг начин", заяви той. 

От думите му стана ясно, че при тази инфекция ще се действа по друг начин. 

"При тази ситуация със сигурност ще искаме удължаване на мерките", каза още доц. д-р Ангел Кунчев.