Точно на 8 март бях на ресторант с близки, когато ми позвъниха, че трябва да отида спешно в МС, за да направим първото заседание какви мерки да се вземат и какво означава това за България. Наистина няма как да го забравя. Това каза пред Нова нюз главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Помислих, че започва един труден етап за нас. Нито ние, нито в света някой предполагаше, че размерите ще са чак такива и ще бъде толкова драматично протичането, с толкова много жертви.

План имаше, но когато се срещнеш с нов непознат вирус, всичко, което си предвиждал, трябва да бъде пречупено през неговите характеристики“, обясни той. 

По отношение на мерките, които се наложи да бъдат въведени, доц. Кунчев заяви, че у нас народопсихологията е много важен фактор.

"Когато сме обсъждали мерките, във всички случаи взимахме предвид и народопсихологията. В България никой на никого не вярва, а това е идеална почва за разпространение на слухове, на плашещи теории на конспирацията“, посочи епидемиологът.

„Затварянето на градски паркове може би беше правилно, но затварянето на големи паркове като Витоша беше излишно, защото ако отидеш на въздух и се разхождаш сам, ясно, че няма как да направиш контакт и да се заразиш. Иначе по отношение на училища, на обществени мероприятия – това беше правилно, доказало ефективността си и пак ще бъде правено, ако се наложи“, заяви доц. Кунчев.

Според него най-тежките времена, свързани с пандемията, вече са отминали. Вероятно това е и причината за предложението задължителната карантина за болните и за контактните им лица да отпадне.

"То е в резултат на наше предложение, на мой доклад до министъра, обсъдихме го с колегите. Идеята за това нещо циркулира вече близо месец, тъй като виждаме практиката и в други страни – те приравниха, имах лични впечатления от Япония, тя беше страната, която въведе изключително тежки ограничения, но поетапно, от 15.05, те приравниха заболяването с грип и всички мерки, които се прилагат са тези, които се прилагат към грипа. Така че това е стъпка в същата посока", заяви Кунчев. 

"При тази ниска заболеваемост и при това много по-леко протичане, особено при имунизирани много рядко може да се стигне до смъртен изход, e безсмислено да ограничаваме допълнително хората, тъй като и изолацията и карантината плашат хората, карат ги да се изследват по-малко, ако се изследват – да не споделят положителните си резултати, а всичко това е вредно.  

При нас има една особеност, че в Закона за здравето, предното НС записа, че коронавирусът е заболяване, срещу което се налагат и карантина и изолация, това трябва да се промени, за да може чисто юридически да стане.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук