„2022 година ще е година за COVID-19 в България, но не и в Европа, защото хорта там са ваксинирани, а тук рискуваме да останем като оазис на нерационалността“. Това заяви в ефира на БНТ доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Лятото хората се ваксинираха с мотива, че ще пътуват, а сега, че няма да ходят на определени места. Това идва от народопсихологията на нацията ни, заяви експертът.

„Опитвахме се да говорим, да се обединим като общество, но това не се случи по различни прицични - недоверие във властта, по субективни причини и липсата на загриженост към собственото здраве. Имаме да извървим много дълъг път спрямо Европа, там хората са с виско отношение към собственото здраве, допълни доц. Околийски.
 
„В момента виждаме над 13% положителни проби, виждаме колко хора са в болница, но това касае съседа, не нас, това ни е психологията.“
 
„Аз хората за това не ги виня, смятам, че политиците се проваляме в това да обясним на хората да вземат дадено решение. И в Европа не вярват на Бодис Джонсън или Меркел, но вярват на науката и се ваксинират, поясни той.
 
И допълни: „Кампанийното говорене донякъде помага, смятам, че известни личности трябва да помагат в кампанийността, въпреки че никой не прояви интерес за това как се говори структурирано за едно поведение.“
 
„Винаги казваме, че училищата са последната институция която трябва да се затваря, пак се провалихме и в това, защото липсва координация между институциите.  В Европа децата се тестваха, а тук някакви родителски организации го предотвратиха това.
От цялата ситуция, основателен въпрос е защо голям процент учители и медицински кадри не са ваксинирани, това е въпросът. Нашите данни са, че масово не са ваксинирани, обясни експертът.

Учителите, които в по-голяма степен са възрастни, трябва да са ваксинирани, това са най-образованите групи в обществото и не знам как допунсхме те да станат жертва на това. Друго, което е обезпокоително - говори се, че ваксините са с изтекъл срок, това е направено от Европейската агенция по лекарствата и е направено отдавна с удължаването на срока.  
 
Относно явлението за закупуване на фалшиви сертификати, той бе категоричен: Мисля че сме уникална в нерационалното си поведение държава, която предпочита да влезе в огромен риск. Да вземеш фалшив сертификат, това е като с фалшивите шофьорски книжки е абсурдно. На човек му трябва две седмици след втора доза, за да има някакъв имунитет, а с този сертификат те рискуват.
 
Тотален локдаун би сринал икономиката, вариантът е зеленият сертификат, защото ако до седмица не проличи, че има овладяване на заразените, ще се прилагат по-строги мерки.

Изглеждаме в очите на другите страни странни, те са притеснени. Всички колеги в офиса в Копенхаген ни питат защо се случва така, защо хора, които са склонни да се ваксинират, не се ваксинират. Останалата част са хора с чувства и тревога, които трябва да привлечем за каузата.

2022 година ще е година за ковид в България, но не и в Европа, защото хорта са ваксинирани, а тук рискуваме да останем като оазис на нерационалността, завърши експертът.