Нови тревожни данни от COVID статистиката и затишие в масовата ваксинация у нас и днес. В болници вече се намират близо 7000 пациенти с доказана инфекция, почти колкото по Коледа. Над 50% от пациентите в интензивните отделения са именно хора с вируса.

До вторник по заповед на РЗИ столичните болници трябва да се преструктурират и до 20 процента от капацитета си за COVID пациенти, информира bTV.

Допълнителните мерки се налагат заради влошената ситуация в столицата и достигане на 14-дневната заболеваемост над 600 на 100 хиляди души.

Според експерти третата COVID вълна ще бъде най-мощна, а предвидените допълнителни COVID легла ще бъдат изчерпани за 10 дни, ако заразата се движи със същия темп. Средно на ден в болница в София постъпват по 200-300 души с коронавирус.

Интересното е, че хоспитализираните са почти колкото при предишния пик през декември, но официално регистрираните активните случаи са два пъти по-малко оттогава.

На какво се дължи това? Ето отговора на математиците: 

Според математика Лъчезар Томов у нас има скрита епидемия. Това е причина за прецедента при по-малко активни случаи, да има повече хоспитализирани в сравнение с миналите пикове не заразата.

„Британският вариант предполага 30-40 процента повече хоспитализация, а ние имаме двойно повече скорост (...) дължи се на начални училища, за разлика от предната вълна, тази вълна има деца на 10 години, които влизат с пневмонии, доста деца се хоспитализират“.

Именно детските градини и начални класове най-вероятно са изворът на скритата епидемия, счита математикът.

„Там има и много случаи, отсъстват деца, появяват се с бележка от личен лекар, не минават през системата за тестване и отчитане, така че това е хипотезата, единственото, което отворихме януари, са детските градини, тогава започва репродуктивното число да расте“, заяви Лъчезар Томов.

В момента 10 души заразяват средно 13, а възрастта на хоспитализираните е паднала с 4 години. Все по-млади хора постъпват в болници.

„Това, което се наблюдава, е отново нещо, което е тенденция на национално ниво – има едно подмладяване има на пациентите. Преди малко в спешен център беше приета жена на 44 г. и ще бъде настанена директно в реанимация“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Здравният министър успокои, че болниците ще издържат на натиска.

„Към настоящия момент нямаме притеснения за недостиг на легла на национално ниво, също и на локално. Там, където има повишен натиск, увеличаваме леглата“, обясни здравният министър.

Той посети болницата в Смолян. Лечебното заведение има 306 легла, от тях 154 са за COVID пациенти. Заетите към момента са 64. Реанимационните легла са 9, 7 от тях са заети.

Увеличени ще бъдат както леглата за интензивно лечение на пациенти, така и местата за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние, става ясно от заповедта на столичната регионална здравна инспекция.