По-тежка и с повече усложнeия грипна вълна очакват епидемиолозите у нас. Причината е нетренираният ни две години имунитет, който е и отслабен, коментираха лични лекари, пише Труд бг.

Според тях заради мерките срещу COVID-19 повечето хора максимално са намалили контактите си, мнозина с хронични заболявания са предпочели да се изолират, а трети не са сваляли маските на публични места. Освен това, докато върлуваше COVID, грип и есенни вируси почти нямаше.

Според завеждащия Националната референтна лаборатория “Грип и ОРЗ” - проф. Нели Корсун двата нови грипни щама, които ще ни атакуват тази година са “Дарвин” и “Австрия”, но остават да върлуват и вече познатите ни “Виктория” и “Пукет”.

“Дарвин”, който е от типа Н3N2, засяга крайните възрастови групи - най-малките и най-възрастните хора. Докато B-вирусите като “Австрия”, който е от типа B/Victoria, по-често се срещат при по-големи деца, тийнейджъри и младите хора в работоспособна възраст.

Симптоматиката на грипа и коронавирусната инфекция е сходна, но при грипните вируси началото на заболяването е по-внезапно. Човек изведнъж може да се почуства с висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост и кашлица. Докато при COVID началото е по-постепенно.

Лични лекари и епидемиолози коментираха, че в момента върлува коктейл от есенни вируси - ентеро, рино, бока и др. Най-опасен обаче бил респираторно- синцитиалният вирус, който може да засегне хора от всички възрасти, но по-често предизвиква инфекции при децата и новородените бебета.

При много здрави деца и възрастни инфекцията с респираторен синцитиален вирус причинява симптоми, подобни на тези при настинка.

При новородените бебета обаче RSV може да доведе до по-сериозни състояния - той е чест причинител на инфекции на белите дробове и дихателните пътища при новородени бебета и малки деца.

Възрастните хора имат леки симптоми като запушен нос или треска, но децата под 1-годишна възраст проявяват най-силни симптоми като треска, кашлица с хрипове и затруднено дишане.

Епидемиолозите препоръчват в сезона на вирусите и грипа да се носят маски в градския транспорт и на други публични места, където се събират големи групи от хора. Превенцията срещу грип и други респираторни вируси включва по-често миене на ръцете и оставане вкъщи още при първи симптоми.

Проф. Нели Корсун, шеф на лаборатория “Грип и ОРЗ”: Грипът обикновено започва през декември

Не съм клиницист и не зная каква е тежестта на заболяванията, но все още нямаме доказани грипни вируси. Имаме нормално циркулиращите през този сезон респираторно синцитиален вирус (RSV) - той се среща по-често в сравнение със същия период на предишни години.

Обикновено той започваше по-късно да циркулира, а сега още през ноември има доста случаи, парагрипни вируси, аденовируси.

Засега нямаме доказани случаи с човешки метапневмовирус.
Грипът обикновено започва през декември в България. Имали сме сезони, когато началото на циркулацията е било в края на ноември, но това е сравнително рядко.

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант на столична община по здравни въпроси: Възрастните да се ваксинират

Коронавирусът измести грипния вирус, а ограничителните мерките, които се взеха срещу ковид, намалиха и циркулацията на грипа. Този година обаче, през зимния сезон в Южното полукълбо, когато при нас беше лято, грипът придоби значителни размери.

Особено засегната бе Австралия, където грипната епидемия беше доста силна. Анализирайки данните от Южното полукълбо, учените от Европейския център по контрол направиха прогноза за евентуално епидемично разпространение на грипа тази година.

За грипните заболявания е характерно бързо и остро проявление на симптомите. Високата температура, сухото и болезнено гърло, сухата кашлица, болката в очните ябълки, дразненето от светлината, загубата на сили и болките по мускулите и ставите - това са симптомите на сезонния грип, които започват и се развиват в рамките на няколко часа.

Средно 1 на 10 болни от грип прави най-честото усложнение и това е бактериална пневмония. Тя се наблюдава, когато се промени характерът на кашлицата и започнат да се отделят зеленикави храчки.

При силна кашлица трябва веднага да се потърси лекар, за да започне лечение с антибиотици. Една част от болните в последните години се разбра, че след грип развиват засягане на белия дроб с гъбична инфекция аспергилоза.

По-рядко усложнение на грипа е тежката вирусната пневмония. Тя се проявява на един на няколко хиляди души и протича много тежко със засягане на двата дроба и обикновено се характеризира с кръв в храчките.

При нея се изисква задължително болнично лечение с подаване на кислород, както е при тежките случаи на коронавирус.

При един на няколко десетки хиляди болни от грип инфекцията може да протече с възпаление на мозъка или т. нар грипен енцефалит. Това е много тежка и животозастрашаваща инфекция 

От няколко години в нашата страна имаме програма, която осигурява безплатни ваксини срещу грип на населението на възраст на и над 65 години. Съветвам всички възрастни хора, които искат да си поставят грипна ваксина да го направят сега при своя личен лекар.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН: В южното полукълбо епидемията е била по-сериозна

Никой не би могъл да прогнозира каква ще бъде вълната от грип у нас. Грипната епидемия току-що приключи в южното полукълбо. Това, което показаха данните в Австралия е, че там са имали грипен сезон, който е започнал първо по-рано и второ, бил по-сериозен с тези през последните пет години.

Дали това ще се повтори в северното полукълбо ние няма как да знаем в момента. За САЩ също излезе доклад, на техния център за контрол на заболяванията. И те казаха, че при тях с шест седмици по-рано се е задвижил грипния вирус и имат повече случаи за този период на годината, защото се е изместил за по-рано.

Основанията да се прогнозира тежестта на инфекцията се прави не с цел, хората да се плашат, а за да бъдат подготвени. Това означава да се ваксинират, особено хората над 65 години със съпътстващи заболявания, малки деца, бременни... Това е.

Имунитетът няма как да се понижи от това, че си бил затворен вкъщи. По-скоро се има предвид, че поради липсата на грип през последните две години много хора не са се ваксинирали.

Натрупали са се и повече дечица, които никога не са се срещали с грипа, така че повече деца биха се срещнали с грипа за първи път, за разлика от другите години. Нормално ние се срещаме с най-различни вируси и образно казано те действат като бустер.

През последните две години такива срещи не сме имали заради носенето на маски и изолацията. Това във всички случаи се е отразило на имунитета ни и сега може да се очаква той да е по-нисък.

Лични лекари: Неоткрити постковид усложнения са скрита бомба в грипния сезон

В сезона на вирусите коридорите на кабинетите на личните лекари обичайно са пълни с болни.

Половината деца са болни

Много българи страдат от постковид усложнения, без да са наясно с това. Това е скрита бомба, защото изтощеният организъм е благодатна почва за зарази, обясниха варненски лични лекари, които не крият опасенията си, че грипният сезон ще е тежък.

Според медиците близо половината от пациентите, които сега изпращат на консултации със специалист, попадат в тази категория. Без видими причини скача кръвната им захар, страдат от неповлияващо се от лекарства безсъние и други неразположения, свързани с работата на мозъка, щитовидната жлеза, сърцето и белите дробове.

Ако пациентът има и хронична бактериална инфекция, дори сравнително лек вирус може да предизвика тежки усложнения, предупреждават лекарите.

Според тях нивото на имунитета лесно може да се провери с кръвна картина. Ако има намаление на левкоцитите или лимфоцитите, има проблем. Тези отклонения сочат още, че вероятно сте изкарали COVID-19 през последните 10 месеца и имунитетът още е слаб, обясниха медици.

Освен противогрипна ваксина, за подсилването му е добре да се приема комбинация между антиоксидант, витамин С и D и полибактериален имуностимулатор.

Доказано добри препарати обаче са изчезнали от аптеките подобно на много лекарства против простуда и възпаление. Медиците винят за това бившия здравен министър Асена Сербезова, която извадила от защитения лекарствен списък близо 2/3 от фигуриращите преди 680 медикамента.

Смесена вълна от вируси и Ковид върлува в Благоевград

Почти половината деца отсъстват от детските градини и ясли заради различни инфекции и зарази.

Има пълна гама от есенни вируси

Смесена вълна от есенни вируси и Ковид-19 върлува в Благоевградско. Болните се оплакват от температура, болки в гърлото и мускулите, но липсва типичната сиимптоматика за коронавирус - загуба на вкус и обоняние.

Пациентите отказват да се тестват за Ковид, тъй като тестовете не са безплатни. А джипитата казват, че няма и смисъл от тестове, тъй като по една и съща схема лекуват и Ковид и останалите есенни вируси.

Тези, които правят бързи тестове често дават позитивни за Ковид, но много от лаборантите твърдят, че и тестовете на грипно болните реагират за Ковид.

Личните лекари казват, че в момента има пълна гама от есенни вируси - рино вирус, бока вирус, които причиняват респираторни заболявания, както и стомашно-чревни разстройства.

Най-тежко вирусите се понасят от децата. Групите в детските градини и ясли на Благоевград са оредели и почти половината деца са болни.

Масово са хремави, сополиви, имат висока температура, а малчуганите, които правят и гърчове се настаняват в болница.
Инфекциозно отделение в Благоевград е пълно с болни от Ковид, картината е типична за вируса-възрастни с придружаващи заболявания са по-тежко болни.

Като цяло есенните вируси обаче се карат по-тежко и по-продължително, казват джипитата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук