Китайският епидемиолог Жън Гуанг алармира, че ще бъде "катастрофално" за Китай, ако премахне или облекчи ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19.

Предупреждението на експерта идва след призива на СЗО да се отменят или поне облекчат рестрикциите при пътуване, тъй като според здравната организация те вече не са толкова ефективни, за да се противопоставят на разпространението на вируса.

Според Гуанг, който е бивш ръководител на Центъра по контрол и превенция на заболяванията в Китай, СЗО е взела това решение след съгласуване със "западните академици", но не взимат под внимание, че "въпросните ограничения оказват ефект в някои други страни, като Китай, например".

Според официалните данни Китай поддържа изключително ниски нива на заразяване в сравнение с останалия свят, тъй като реално границите ѝ са затворени още от март 2020 г. Освен това китайските власти налагат строги локдауни и при най-малките огнища на зараза.

По думите на епидемиолога ограничителните мерки в Китай са доказали своята ефикасност и "е неудачно да се премахват или разхлабват рестрикциите".

Едно подобно решение ще има катастрофални последици, подчерта китайският учен, цитиран от 20minutos.

Според него държавите от Запада, които вече обмислят да изоставят противоепидемични мерки, "са задължени да го направят заради икономическите си интереси и обществените настроения, поради което техните решения не се базират на науката за общественото здраве".

Ако пандемията се влоши във или извън страната, Китай трябва да предприеме допълнителни мерки, а не да ги разхлабва, категоричен бе Жън Гуанг.