В отделенията, където се работи с болни от коронавирус, заболеваемостта е по-малка отколкото в останалите отделения. Там персоналът е по-мобилизиран. Отделно те носят защитни средства в пълен обем. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в МС.

Ген. Мутафчийски се завърна и огласи нови заразени с К-19, има и добра новина за жертвите БЛИЦ TV


"В редица страни е забранено на възрастните хора да излизат. Сами си представете какъв ще е отзвукът у нас, ако такова нещо се въведе. При нас все още има вербални послания. Изработват се т.нар. чисти коридори за пазаруване и ходене до аптеките с ясните препоръки, че трябва в останалото време самите възрастни хора да се самоограничат", каза още шефът на ВМА.

Относно твърдение, че в "Пирогов" лекарите не са добре защитени, той заяви: "Това е невярно твърдени. Ние и от РЗИ-то много добре знаем как се извършва дезинфекцията на линейките и как е защитен персоналът".

Помолен да коментира покачването на заразените в последните три дни, ген. Мутафчийски заяви, че има ръст на болните, но няма дифузно покачване, а просто се дължи на конкретни причини.

Шефът на ВМА с горещ коментар за отпускането на мерките и растящата заболеваемост на COVID-19 у нас БЛИЦ TV

"Покачването е от два до три пъти, сравнено с предишните два дни. Това, което отчитаме като повишена заболеваемост е заради Ямбол и Хасково. Това е свързано с полетите от Холандия и със свързани лица, заразени от там и съответно заразени фамилии. Също така е и заради откриването на случаите в старческите и социалните домове. Няма данни за дифузно повишаване на заболеваемостта", каза той.

Запитан какво се случва с театрите, кината и музеите, шефът на ВМА отвърна "Това в момента не е актуален въпоос. С всяко отслабване на мерките предстои да се види анализът на разхлабените мерки. Разбира се, нещата, за които ме питате, се обсъждат, но това е в един период, за месец напред".

Помолен да коментира твърденията на доц. Мангъров, че няколко стотин хиляди души са заразени в България, той заяви: "Въобще няма да коментирам изявленията на други! Това, което ние имаме като анализ е, че откриваме двама от шест".