Грипът е на път да запали първите епидемии в страната. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

В седмицата от 19 до 25 декември са регистрирани нови 17 случая на грип. В седем от пробите е изолиран свинският пандемичен щам А/H1N1, а в останалите е открит вариантът А/H3N2 – „Дарвин“. Паралелно с грипа продължават да върлуват както COVID, така и сезонните вируси, които разболяват по над 3800 души на седмица. Най-висока продължава да е заболеваемостта при децата, пише "Телеграф".

Данните сочат, че в четиринадесет области на страната разпространението на вируси все още е в обичайните за сезона граници, но в останалите четиринадесет епидемичният процес е в подем. Нива на заболелите, близки до епидемичните стойности, са регистрирани в областите Шумен, Пазарджик, Варна и Пловдив. В първите две заболеваемостта вече е над 200 на 10 000 души.

До момента случаи на грип са доказани в София, Пловдив, Пазарджик, Добрич, Разград, Благоевград, Силистра, Хасково, Шумен, Сливен и Търговище.

Що се отнася до коронавируса през изминалата седмица област Сливен премина от първо на второ ниво със заболеваемост над 60 на 100 000 души.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук