Забавяме увеличаването на броя на случаите. Според 14-дневните данни даващи кумулативната заболеваемост - през април месец беше 6, миналата седмица казах, че беше 7,8, сега е 7,1. т.е. на 100 000 население имаме заболеваемост 7,1. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на традиционния брифинг във връзка с епидемията от коронавирус у нас.

БЛИЦ припомня, че проф. Кантарджиев разкри, че новозаразените у нас вече са 2427, а вирусът у нас е взел нови жертви.

"Това какво значи - че има слаба тенденция за намаляване на новите случаи, но това не значи да се събираме по много, да не носим маска на закрито и да не спазваме противоепидемиологичните мерки", посочи той.


Проф. Кантарджиев изнесе данни и за заболеваемостта по света, като отбеляза, че "такава епидемия, изпуснеш ли я, не вземеш ли навреме мерките, случаите после много бавно намаляват", заяви той, давайки за пример Великобритания.

По думите му винаги се сравняват Швеция и Дания, заради различния подход. "В Швеция новите случаи вчера са 379, в Дания има 59. Общият брой на случаите в Швеция е 33 000 в Дания са 11 000", уточни проф. Кантарджиев.

"В Гърция, Слава Богу, радвам се на съседите, новите случаи са само 2", допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!