Имаше затруднение за обслужване на пациентите в София. Затова решихме да се осигурят допълнителни коли на територията на столицата. В момента дневно дежурство имаме 25 коли на разположение.. От днес екипите се увеличават с почти 50 процента и колите стават 35.

Това заяви пред журналисти при Центъра за спешна медицинска помощ в София здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Надяваме се с този ход от днес вече да нямаме никакъв проблем за извозването на пациентите. До края на седмицата ЦСМП ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени в екипите, които да обслужват гражданите на територията на град София. Така ще подобрим извозването на гражданите от дома към лечебните заведения”, каза той.

„На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания, а на територията на София 12 000 легла. 10% от тях са 1200 легла, до момента са разкрити 700 легла. Това е основният проблем, върху който сме съсредоточили усилията си. Има издадена заповед”, заяви той.


„Все още голяма част от софийските болници обаче не са предприели необходимите усилия за разкриване на тези легла. Понеже има в социалните мрежи информация, че съм размахвал пръст на българските лекари, категорично и напротив – уважавам всички български лекари, ценя ги, аз съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на директорите на лечебни заведения, че не изпълняват заповедта на министъра, така, както е издадена. Затова ще направя проверки, за да се уверя с очите си, че заповедта ми се спазва”, каза Ангелов.

От днес тръгват и проверки по лабораториите, защото имаме проблем със забавянето на качването на резултатите в информационната ни система”, добави той.

Голяма част от увеличеният брой случаи във вторник ще се дължи именно на некачени навреме случаи от лабораториите. Всички са изключително напрегнати и уморени. Могат да се назначат още хора. Държавата плаща много пари за реализацията на тези тестове”, поде министърът.

Получават се парадокси с направа на един тест днес, качването му обаче да стане в сряда, а РЗИ се обажда в понеделник и когато личният лекар трябва да издаде болничен, времето е приключило, човекът е здрав, а ние тепърва ще го слагаме под карантина. Това нещо няма да го допусна, не може да го търпим повече. РЗИ влиза в частните и държавни лаборатории, за да видим какви са причините за забавянето”, каза той.

„Основният проблем с линейките е от много време. Още от началото на септември екипите са увеличени след мое нареждане. Основният проблем от тази седмица е затрудненият прием на хора в лечебните заведения – една линейка обикаля много болници именно заради това. Това е и причината да кажа, че лечебните заведения не са си свършили работата по откриването на леглата”,призна Ангелов.

„Министър съм от 24 юли. 3-4 дни след като станах министър съм издал заповед за разкриването на легла във всички лечебни заведения. Ако това беше спазено, сега всичко щеше да е наред. Виновни са не българските лекари и сестри, а ръководителите на лечебни заведения, които не си вършат работата по начина, по който е разписано в заповедта ми”, каза той.

Той не пожела да разгласи какво е състоянието на премиерът Бойко Борисов и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, които са положителни за коронавирус.

Ангелов заяви, че ако свършат лекарите и медицинските работници, той ще е първият, който ще хвърли костюма и ще започне да лекува болните. Правил го е, прави го сега ще го прави и занапред.

По думите му няма унифициран алгоритъм за хоспитализация. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!