67-годишна жена от София е сред излекуваните от коронавирус. След около седмица изолация в "Пирогов" тя е с два отрицателни теста и вече си е у дома. 

Хрема, болки в гърлото и конюнктивит. Симптомите се появили в средата на февруари.

"Тъй като съм диабетик се лекувах по назначение на лекари, не сама - с антибиотици и всички останали средства", разказва Евелина Цакова пред БНТ.

Жената дълго време се лекувала у дома, но състоянието й не се подобрявало. Преди около една седмица отишла на преглед в "Пирогов".  "Имах вече пневмония ограничена, а съм имала по-голяма. А в "Пирогов" ме долекуваха и сега вчера ме изписаха. Изчистена съм вече няма проблеми", добавя Цакова.

Евелина е благодарна на лекарите за положените грижи. "Вярваща съм и смятам, че Господ се намеси.Благодаря и на медиците, които се погрижиха за мен", казва тя. 

Жената призова хората да си останат у дома заради лекарите на първа линия. "Рискуват си живота в по-лоши условия от нас са, защото са в скафандри маски и ръкавици там. Нито могат да ядат нито да спят. Тичат около нас. И тези дето са в парковете и пият бира да отидат да ги видят- доброволци!"

Лекарите на първа линия също призовават да си останем у дома. "Защото дори да сте безсимптомни, мили хор,а вие не знаете дали сте заразни или заразени. И пак ви призовавам останете си вкъщи. Не пълнете улиците, за да не пълните болниците, защото това е изразходване на много голям ресурс", казва д-р Златка Желева, анестезиолог 'УМБАЛ "Царица Йоана - Исул".

Доктор Желева се грижила три дни за пациентка с COVID-19, която загубила битката за живот, защото имала и съпътстващи заболявания. Сега е под домашна карантина. "Децата ми са отделени от мен. Съпругът ми, който също е лекар, е в доброволна карантина и пребивава в болницата, в която работи", добавя Желева.

А болница "Царица Йоанна" има нужда от анестезиолози, защото продължава да обслужва спешни пациенти в тежко състояние.