Почина последният министър на отбраната на СССР Евгений Шапошников. Той е издъхнал на 78 години след усложнения от новата коронавирусна инфекция в Москва. 

Евгений Шапошников е министър на отбраната на СССР в периода 23 август-26 декември 1991 г. През същата година получава званието "маршал на авиацията". На 14 февруари 1992 г. е назначен за главнокомандващ на въоръжените сили на Общността на независимите държави (ОНД).

През юни 1993 г. е назначен за секретар на Руския съвет за сигурност. Той е служил и като представител на тогавашния президент на Руската федерация Борис Елцин в държавната компания за износ и внос на оръжия и военна техника „Росвооружение“.

През 1995 г. става ръководител на „Аерофлот“, а през март 1997 г. става помощник на президента на Руската федерация по развитието на авиацията и космонавтиката.

В началото на 2000-те той работи като съветник на генералния директор на „Сухой“, след което става член на съвета на директорите на компанията.

Бил е член на съветите на директорите на ПАО „Аерофлот-Руски авиолинии“ и ОАО „Авиакор“ (Самара).

Шапошников е награден с ордени за служба на родината във въоръжените сили на СССР, 2-ра и 3-та степен, орден „Червена звезда“ и седем медала.

 Евгений Шапошников ще бъде погребан във Федералното военно мемориално гробище.