Холестеролът е жизненоважен липид, нормално съдържащ се във всяка клетка на човешкото тяло. Той служи за производство на мъжки и женски полови хормони, витамин Д, кортизол, жлъчни киселини, участва в клетъчни мембрани.

В тялото може да се синтезира цялото нужно количество холестерол и не е нужно да се приема с храната. Той непрекъснато се пренася от черния дроб до тъканите и обратно и понеже е липид, не се разтваря във вода и в кръвта и не може да се транспортира самостоятелно в нея. Трябва да се пренася от други частици - липопротеини.

LDL холестерол, се дели според плътността си. Две изключително важни групи са - добрите HDL, които са с висока плътност и лошите LDL - с ниска плътност.

LDL пренася триглицеридите и холестерол към тъканите. Тези липопротеини с ниска плътност, могат да се отлагат в стените на артериите, където холестеролът им дава част от атеросклеротичните плаки. Именно заради това холестеролът LDL се нарича "лош".

Липопротеините с ниска плътност се окисляват и поддържат възпаление в артериалната стена, което ускорява формирането на плаки и затруднява нормалното разширяване на артериите при нужда.

В участъците с атеросклеротични плаки съдовете едновременно се запушват от тях и трудно се разширяват, за да доставят повече кръв до органите и крайният резултат е исхемия и симптомите й, от които са болка или стягане в гърдите или краката при възпаление.

При окислените LDL частици се увеличава тромбоцитното слепване. В участъка на плаката, кръвта по-лесно се съсирва, което може да доведе до образуване на съсирек (тромб) и пълно запушване (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, запушване на периферни артерии).

Нивата на LDL холестерол, показва риск от развитие на сърдечно съдови заболявания - мозъчно съдова болест, инфаркти, инсулти, исхемична болест и др. Връзката между LDL- C и всички тези заболявания е линейна - колкото по-високо е нивото на LDL холестерола, толкова е по-голям риска от тях.

Правилната диета, редовната физическа активност, промените в начина на живот и приемът на добавки може да помогне за подобряване на качеството на живот. От години е доказано, че приемът на Омега-3 при висок холестерол има благоприятно действие. Тъй като омега-3 мастните киселини са полезни мазнини, те връщат баланса в тялото между добрия и лошия холестерол.

Омега-3 се отразява положително на цялата сърдечно-съдова система и на опорно-двигателния апарат, предотвратявайки развитието на остеопороза и артрит.

Ползи при използване на Омега-3 мастни киселини:

Лекува възпаленията по-бързо, защото е с антиоксидантно действие

Помага на мозъчните функции

Намалява шанса ни от диабет

Намалява шансовете от заболявания на сърцето

Помага при изгарянето на излишните мазнини

Влиянието на Омега-3 при висок холестерол не е никак за пренебрегване, тъй като тялото не може да си произведе само тези мастни киселини, е добре да се набавят чрез външни източници. Най-добре чрез балансирана диета и правилен прием на хранителни добавки.

Баланса между добрия и лошия холестерол, не е никак лесен за поддържане във времето и се влияе от изключително много фактори. Горни граници за добрия холестерол няма, така той помага на синтеза на хормоните в най-важните години от живота ни и намалява поетапно към края му.

Измерването се прави по формулата CHOL (общ холестерол) към HDL . Последният трябва да е под 5. Ако сте здрави и се грижите за тялото си – около 3,5.

На първо място във връзка с това е важно да помним, че с годините процесите в тялото се забавят – включително и най-вече тези на ниво клетки и вещества. Затова и е хубаво с времето да отделяме повече внимание на нивата на холестерола в тялото и да правим периодични изследвания и измервания.

Както знаем - тялото си осигурява само около 80% от холестерола в организма и затова трябва да внимаваме с храните, които приемаме. Най-богатите храни на холестерол са тези с животински произход, като - яйца, кашкавал, месо, мляко и др.