„Хронобиологията се занимава с изучаване на взаимовръзката между биоритмите и здравето на човека, но и на всички живи същества, но човекът като мислещо същество страда повече от промените на часове, различни часови зони, смяната на деня с нощ, смяната на сезоните, въпреки че с годините хората са се нагодили към тези промени“.

Tова каза д-р Рада Прокопова, началник отделение по кардиология в УМБАЛ "Св.Анна".

Специалистът поясни колко е важна циркадната характеристика за физическото и психическото здраве на човешкия организъм, а циркадният ритъм е нещо, което засяга всичко в нашето тяло, включително сърцето.

„Имаме цикъл на спане и цикъл на бодърстване, по време на спане всички процеси в организма, които засягат сърдечно-съдовата система, са в заспало състояние, има по-ниско ниво на различни хормони, докато през деня всичките хормонални системи, които ни правят борбени, са в пиково състояние, което определя и огромната разлика в дейността на сърдечно-съдовата система – през нощта имаме максимално разширени съдове и максимално ниска сърдечна честота, през деня всичко това се обръща – през деня имаме по-високо кръвно налягане, по-висока сърдечна честота“, допълнително разясни д-р Прокопова и добави, че циркадният ритъм е изключително лесно раним от външни обстоятелства, като смяната на времето, и от вътрешни – различни заболявания.

Лекарят каза още, че при тези обстоятелства организмът започва да страда, особено ако той не е първично здрав, като един млад и здрав човек не би трябвало да усеща сериозно тези промени. За хората в активна възраст, между 35 и 65 години, и тези със заболявания смяната на времето влияе значително.

Тя сподели, че смяната на времето влияе значително на сърдечно-съдовата система, предимно в първите две седмици и значително в ранните сутрешни часове, като се наблюдава и съсирване на кръвта, което предполага риск от инфаркти и инсулти.

Освен това медикът добави, че към това се прибавя и депресията, която много зависи от слънчевата светлина, а ако се отчете и настоящата ситуация на пандемия, се получава невероятен стрес за организма.

Д-р Прокопова информира, че най-застрашени са хипертониците, лекуваните и нелекуваните, също тези с нарушения на сърдечния ритъм, пациенти с мозъчно-съдови заболявания.

Относно преболедувалите COVID-19 пациенти лекарят заяви, че вирусът рядко влияе пряко на сърцето и съдовете, но атакува вегетативната нервна система, която отговаря за стреса и това причинява трайно промяна на сърдечно-съдови състояния – повишаване на кръвното, промени в сърдечния ритъм.

Тя посъветва тези хора да се срещнат с кардиолог, който да им даде нещо за подпомагане, за да не се случат инциденти и бе категорична, че в екипите, които лекуват COVID-19, задължително трябва да има кардиолог.