Заповедите за социална изолация и оставане вкъщи, съчетани със страха от заразяване с COVID-19, привидно държаха много хора затворени по домовете им, далеч от непознати партньори през по-голямата част от 2020 г.

Но противно на очакваното, експертите предупреждават за вероятно и тревожно увеличаване на случаите на полово предавани инфекции в САЩ.

Основното притеснение е, че пандемията възпрепятства усилията за тестване за заболявания като хламидия, гонорея и сифилис през последните две години. Тестването е критична част от контролирането на разпространението на тези инфекции, отчасти защото и хламидията, и гонореята могат да се появят без никакви симптоми.

Между 2015 и 2019 г. документираните случаи на трите заболявания са се увеличили с 30%. След това, от 2019 до 2020 г., данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ показват, че случаите на хламидия са намалели с 14%, докато случаите на първичен и вторичен стадий на сифилис претърпяват скромен спад от 0,9%.

Сега обаче експертите посочват, че този спад в случаите не е бил реален, а случаите са намалели просто, защото не се правят тестове за тези заболявания.

Въпреки че цифрите за 2021 г. за случаите на полово предавани болести (ППБ) все още се събират, има тревожни сигнали. Първоначалните данни показват, че случаите на гонорея са се увеличили, а докладите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията сочат, че през 2020 г. е имало повече случаи на бебета, родени със сифилис, отколкото през 2019 г.

Кейси Пинто, асистент по обществено здраве в щатския университет на Пенсилвания, ръководи проучване от май 2020 г., което показва, че с увеличаването на случаите на COVID-19 в цялата страна броят на изследванията за полово предавани инфекции, е намалял драстично.

Джули Домбровски, доцент по медицина и епидемиология във Вашингтонския университет и заместник-директор на програмите за ХИВ/ППБ в окръзите Сиатъл и Кинг признава, че по време на пандемия много лаборатории са дали приоритет на тестовете за COVID-19, а тези за ППБ са останали на заден план.

„Оставени нелекувани, полово предаваните болести могат да имат тежки последици, включително безплодие, слепота и смърт. Някои нелекувани инфекции също могат да бъдат рисков фактор за заразяване с ХИВ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, тъй като гнойна рана или възпаление може да абсорбира вируса“, обяснява тя.

И докато сортират собствените си данни, много доставчици на здравни услуги казват, че наблюдават увеличение на случаите на полово предавани болести.

„Виждаме повече положителни резултати, отколкото обикновено“, казва Барбара Ван Дер Пол, доцент по медицина и обществено здраве в Университета на Алабама в Бирмингам и директор на диагностична лаборатория.

Несигурността в числата е особено тревожна, защото може да допринесе за несъзнателно разпространение.
Гонореята е асимптоматична за повечето жени, които я получават. Хламидията, която е най-често съобщаваната бактериална полово предавана болест в САЩ, е асимптоматична за до 50% от мъжете и 80% от жените.

„Усещането за парене по време на уриниране е често срещан симптом и за двете инфекции, но без подходящ тест може да доведе до погрешна диагноза на инфекция на пикочните пътища“, казва Пинто.

„Всеки пропуснат случай, всеки асимптоматичен човек, е човек, който смята, че не е заразен и е готов да продължи да поема същия риск, който е поемал и преди“, обяснява Пинто.