Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров дава брифинг пред представители на медиите в сградата на здравното ведомство.

"Стартираме процедура, с която да съберем цялата информация в здравната ни система по отношение на хората, които са се срещали с вируса. Ще изградим техническо място при нас, където да се събере информация за всички ваксинирани, всички тествани, лежалите в болницата и така ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните антитела от март м.г. досега'', обясни министър Кацаров.

Данните ще бъдат извлечени от администраторите на специализирания медицински софтуер, който ще бъде разработен специално за целта.

Информацията ще бъде сортирана по области и по общини. Със събирането на тези данни ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Това ще бъде една много полезна информация за всички нас, разясни още той и уточни, че цената на софтуера ще бъде от порядъка на 10 000-15 000 лева.

"Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Обработени са над 2600 проби от 38 населени места", заяви Стойчо Кацаров.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56%, в София една трета от хората имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Здравният министър добави, че ще се изгради информационна система за всички хоспитализирани, ваксинирани и преболедували.

Стойчо Кацаров отчете пред медиите, че предложението цялото население да бъде изследвано за антитела е добро като замисъл, но има една пречка и тя е, че антителата са до време, т.е. могат напълно да изчезнат, но това няма да означава, че нямаме имунитет или че не сме се срещали с вируса.

Здравният министър посочи, че Единният информационен сайт съдържа различна информация и макар и тя да е полезна, ведомството иска да изследва целия процес от началото на пандемията. Очакванията са до един месец въпросните данни да бъдат систематизирани.

За целта ще бъде обявена обществена поръчка, очаква се системата да струва на държавния бюджет около 20 хил. лв.

В здравното министерство беше показана презентация на лаборатория „Цибалаб“, която е направила собствено проучване за хората у нас, които са се срещали с коронавируса досега. Д-р Недялко Калъчев уточни, че изследването е направено в 38 населени места и не е национално представително.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!